Gästbloggare: Hanna Landahl – En chans till

Hanna Landahl. Foto: Jimmy Freidenfelt Blom

Redan för tre år sedan, när jag debuterade som författare, försökte jag snirkla mig in här på Debutantbloggen. Jag skrev ett, enligt mig själv, strålande säljbrev till den dåvarande redaktionen och kände mig tämligen säker på att jag skulle bli en av de utvalda bloggarna som återkommande skulle skriva om mina upplevelser under debutantåret.

Men där misstog jag mig dessvärre en smula och redaktionen kanske trodde att de skulle bli av med mig genom ett vänligt men bestämt ”tack, men nej tack”. Riktigt så enkelt skulle det dock inte bli. För, här är jag nu – tre år senare!

Okej, kanske någon tänker, hur lyckades hon med det då? Är det inte lite väl långsökt att komma dragandes med en bok som hon debuterade med för flera år sedan på en blogg för debutanter?

En fullständigt befogad fråga, det där! Så hur gjorde jag? Jo, det ska jag berätta för er nu.

För tre år sedan kom min debutroman ”Välkommen till Himmelsta” ut på Celanders förlag. Det är en både humoristisk och allvarlig samtida berättelse om en liten ort någonstans i Sverige som tar emot sina tre första ensamkommande flyktingbarn.

Därefter skrev jag ytterligare en roman för vuxna – ”Under två timmar” – vilken kom ut på Polaris förra våren (och som kommer som pocket om bara några veckor!). Den romanen handlar om ett fyrtioårskrisande Håkan Hellström-fan som helt otränad väljer att anmäla sig till Göteborgsvarvet. Det går inte jättebra.

Så långt finns det ingenting i min berättelse som på något vis berättigar mig till att skriva det här inlägget just nu. Men håll ut – det är nu det kommer! För vad var det egentligen jag gjorde efter den där fyrtioårskrisen (ja, alltså inte min egen, utan HH-fanets)?

Jo, jag bytte genre! Smart va? För då blev jag ju debutant på nytt!

Så här är jag nu. Äntligen! Som barnboksdebutant. Och dessutom en helt nybakad sådan, eftersom min barnboksdebut ”Förlåt för hålet” kom ut på Idus förlag för bara en månad sedan. Detta är en kapitelbok för barn i tioårsåldern som handlar om en pojke med adhd och autism som har synnerligen svårt att hantera sina känslor.

Nu när jag äntligen är här vore det kanske smakfullt om jag också kunde bidra med något vettigt? Håll i er nu, för här kommer mitt bidrag:

Vilka skillnader finns i att skriva för barn jämfört med att skriva för vuxna?

Mitt spontana svar på denna fråga är – inga alls. Att skriva berättelser är alltid samma sak oavsett vem läsaren är. Men det är förstås inte sant.  

För det första kan det, om man vill skriva för barn, faktiskt vara en fördel om man liksom jag av naturen är ganska kortfattad. Jag har en känsla av att det ökar chansen att barnen ska orka ta sig hela vägen till slutet.

För det andra upptäckte jag snabbt att om man nu vill skriva för barn, kan det vara på sin plats att fundera lite extra över språkvalet. Då tänker jag kanske inte främst på att sanera språket på ord som inte passar för barn (även om det säkert också är väl spenderad tid om man nu vill bli utgiven av ett förlag), utan framför allt på att det ju är trevligt om den tänkta läsaren faktiskt förstår vad man försöker säga.

Dessutom behövde jag fundera ganska länge på hur mycket tioåringar faktiskt förstår av sin omvärld. Vilka referensramar har de? Och här är skillnaderna ganska stora mot när man skriver för vuxna. Så, den som vill skriva för barn gör nog klokt i att göra vissa fältstudier och faktiskt umgås lite med –  ja just det – barn.

Nu verkar det som att jag närmar mig slutet av det här inlägget, vilket betyder att min korta tid i just detta rampljus strax är över. Men vem vet – kanske byter jag genre igen och börjar skriva facklitteratur? Och kanske betyder det att jag återigen lyckas snirkla mig in i den här debutantbloggsvärmen? Det får vi helt enkelt se.

Vill ni veta mer om mig och mitt skrivande, får ni väldigt gärna besöka min blogg – http://blogg.hannalandahl.se/.

På återseende!

Det här inlägget postades i Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s