Bokmässa à la Bolognese

Jens Mattsson

Som en del av mitt mugglarjobb har jag privilegiet att befinna mig på barnboksmässan i Bologna i Italien. Den som brukar kallas världens största barnboksmässa (även om det numera viskas att barndelen av mässan i Shanghai har gått om). Och nog är den stor. Kanske tre-fyra gånger så stor som bokmässan i Göteborg, men med bara barnböcker.

Det är nästan ofattbart stort. Utan kartan och chefen hade jag gått vilse långt mycket mer än vad jag har gjort, och då brukar jag ändå utge mig för att ha rätt bra lokalsinne. Det var först framåt eftermiddagen som jag började få kläm på hur hallarna ligger i förhållande till vad och vem som är i vilken hall, men det är fortfarande inte helt lätt. Speciellt som en del montrar är ordnade tematiskt med till exempel en massa skandinaviska förlag bredvid varandra medan på andra ställen ligger saker och ting huller om buller.

Det vi gör är att förflytta oss från möte till möte (ungefär ett halvtimmesmöte per timme hinner vi med), riva av snabba möten med i färdiga dagordningar och däremellan försöka spana in nya titlar som vi kan tänkas översätta. Det är i princip oöverskådligt så efter ett tag kommer man på sig själv med att bara gå förbi den ena fantastiska boken efter den andra. Det är ju enklare i de montrar där man inte behärskar språket, eftersom man då bara kan njuta av bilderna när man inte har någon möjlighet att bedöma om de är bra eller inte.

På Hegas förlag gör vi lättlästa böcker vilket innebär att det är det vi letar efter när vi träffar utländska förlag. Det gör också att vi är lite för petiga för att de ska vara riktigt nöjda med oss. Oftast är deras böcker antingen alldeles för tjocka, eller så är huvudpersonerna och illustrationerna alldeles för barnsliga för våra behov. Alla ni som jobbat med barn och läsning vet ju hur allergiska de är att läsa om någon som är det minsta yngre än de själva. Men ibland hittar vi rätt och ljuv musik uppstår.

Allt sammantaget leder det till en viss sinnesmättnad när dagen är slut. När du har haft åtta olika möten med åtta olika förlag om åtta olika uppsättningar titlar och försökt ta en snabb titt på tiotusentals olika böcker. Så det är med trötta fötter jag skriver det här. Jag avslutar med dagens spaningar.

Exempel på illustratörsväggarna.

Cool grej 1: Precis vid entrén finns en massa tomma väggar som under dagen fyllts med små affischer och visitkortshållare från alla möjliga olika illustratörer som vill ta sig in i bilderboksbranschen. Det är bara att välja och vraka.

Cool grej 2: Vi hittade en monter för en illustrationsskola i Cambridge som ställde ut elevernas examensarbeten som är fullt illustrerade bilderböcker. Det mesta i olika stadier av “work-in-progress” men det är kul att se vad som kommer.

Ocool grej 1: Vi smet ut och lunchade utanför mässan för att slippa undan folket en stund men när vi skulle gå in igen fick vi en utskällning: “Only one entrance per day!” Detta trots att det inte stod något på biljetterna eller var skyltat om det. Till sist plankade vi in när vakten skällde ut en av alla de andra besökare som gjort samma misstag som vi.

Ocool grej 2: Majoriteten av världens barn utsätts för färgglada, tillrättalagda böcker som antingen är lite för gulliga för sitt eget bästa eller talar ner till barnen för att lära dem något. Naturligtvis finns det svår och bråkig litteratur, men den drunknar i allt det trevliga.

Konstig grej 1: Det finns nästan inga sportböcker. Eller om de finns tar inte förlagen med dem till mässan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s