Ett kärt besvär

Här är mitt inlägg i en klassisk debutantbloggsfråga: Hur skriver man ett debutantporträtt?

Det är ju fråga om kärt besvär i den högre skolan: Till Svensk Bokhandels stora kataloger, Vårens böcker, Sommarens böcker och Höstens böcker, får förlagen skicka in ett debutantporträtt om någon av deras debutanter inte är tidigare utgiven och kommer ut med en bok under perioden som respektive katalog täcker.

Här på bloggen finns gott om inlägg genom åren som skärskådar frågan ur alla möjliga perspektiv, så jag kan egentligen bara berätta hur jag gjorde och hoppas att någon drar lärdom.

Jag fuskade. Det sägs att amatörer kopierar medan genier stjäl så jag stal helt enkelt från mig själv. Det heter förvisso ”debutantporträtt” och på vuxensidan brukar folk dra till med att beskriva vad det är för inre demoner som driver dem att ägna sig åt något så jobbigt som författandet. Men på barn- och ungdomssidan brukar det snarare vara själva verket som står i fokus. Alla vet ju varför vi skriver, för att det är så gött med barnböcker, Duh!

Så jag tog mina inlägg om bokens tillblivelse och renodlade och skar och omformulerade tills en hel del darlings låg döda och texten var knappt hälften så lång som den fick vara. Det var nästan som att stölden från mig själv skapade en nödvändig distans. Plötsligt kunde jag, precis som när jag jobbar med någon annans text, se den med nya ögon och förbättra den. För det fanns klar förbättringspotential som det heter på företagsspråk.

Om den sen blev så bra som jag tror är för tidigt att säga. Jag skrev den nyss men den ska vara med i Höstens böcker. Gott om tid att ångra alla formuleringar med andra ord.

Fast vem läser egentligen debutantpresentationerna utom de nära och kära? Alla, precis alla, som är intresserade av katalogerna är vad jag tror…

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s