Att utvecklas

Anna Alemo

När jag blev antagen som Debutantbloggare hade jag ett bokkontrakt för mitt första manus i min hand och höll som bäst på att avsluta mitt andra manus (uppföljaren till det första). Några noveller hade jag även hunnit knåpat ihop, varav det gick hyfsat bra för två.

När jag började skriva mitt första manus hade jag klart för mig vilka huvudpersonerna var och handlingen i stora övergripande drag. Sen skrev jag och fyllde på mitt persongalleri efterhand. Inför uppföljaren gjorde jag en kopia på dokumentet med karaktärerna och skrev sen dit nya personer som dök upp. När man skriver en serie är fördelen att man känner sina karaktärer ganska bra. Man vet hur de ser ut, hur de reagerar och oftast vad de heter (kan hända att två personer råkade byta namn mitt i manus 1). 

Nu, efter att ha påbörjat ytterligare två manus, har mitt skrivsätt justerats lite. Jag lägger mer tid på att kartlägga mina huvudkaraktärer innan jag börjar skriva. Beskriver deras personligheter och deras utseende, hur de bor och deras familjekonstellationer. Vänner, jobb, kollegor och eventuella husdjur hamnar också i dokumentet. Sen när jag börjar skriva kommer inte all denna information med i manuset. Givetvis dyker det upp bikaraktärer under skrivandets gång och då fyller jag på mitt galleri.

Jag har även börjat planera handlingen lite mer strukturerat innan jag börjar skriva. Jag gör ingen noggrann synopsis eller så, utan skriver bara ner korta meningar i punktform med scener eller händelser som jag vill ha med. När jag skriver stryker jag sen de jag har använt, lägger till nya, flyttar om och tar bort. Slutscenen finns med från början, men tid och plats kan ändras beroende på hur historien flyter på. 

Jag vill gärna tro att dessa små förändringar betyder att jag har utvecklats och lärt mig mer. Om inte annat så underlättar det åtminstone mitt skrivande. Och jag hoppas att det gör mina manus bättre. Ibland grämer jag mig lite över att jag inte började skriva tidigare. Att jag var tvungen att vänta ända tills jag närmade mig 40. Men bättre sent än aldrig. Och vem vet, kanske jag gör som Pia nästa gång och skriver en synopsis 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s