Gästbloggare: Sonja Rundgren – Den magiska formeln till framgång

Den magiska formeln till framgång börjar med ett färdigt manus. Till och med det steget känns stort och ibland svårt. Trots att det nu är ett helt år sedan jag skrev på kontraktet för de två första böckerna i barnboksserien om Alfred Upptäckaren, så redigerar jag fortfarande texterna. Serien om Alfred integrerar Nobelprisade upptäckter vilket gör att research är a och o. Det får helt enkelt inte bli fel i faktainslagen. Sedan ska böckerna illustreras, produceras, marknadsföras, säljas och om man som författare har tur, får man åka ut och signera och prata om sina böcker. Och har man extra mycket tur så är det många, många som läser och inspireras av böckerna. Det är det jag vill och det är här den magiska formeln till framgång kommer in.

Som någon sa så är man debutant en endaste gång, så den debuten måste bli bra. Tidigt började jag fundera på hur just MIN barnboksserie kan ta sig igenom bruset, för det vill jag verkligen. Jag vill att den ska lyckas nå ut till läsare, både för att de ska få en härlig lässtund men också för att barnen ska få en inblick i vetenskapens värld och kanske inspireras att vilja veta mer. Kanske bli forskare och lösa några av våra stora gåtor och därmed rädda mänskligheten, kanske vinna ett Nobelpris eller kanske ”bara” bli lite bättre på frågesport. Alfred Upptäckaren kom till, just med den tanken, att tillgängliggöra svåra vetenskapliga ämnen för barn.

Men hur kan man som debutant, på ett mindre förlag dessutom, skapa sig den där möjligheten – att bli läst av många, förändra liv och dessutom få ge ut fler böcker? Hur blir man framgångsrik helt enkelt?

Frågan är enkel men svaret komplicerat. Är det en bra produkt, bra PR-arbete, rätt timing, hårt arbete eller bara ren och skär tur som är grejen? Nu kanske någon blir besviken, men det är nog allt det där i en salig blandning. Som ett bullrecept utan måttangivelser. Vad som gör en bok till en bästsäljare vet ingen egentligen och det är det som är det magiska. För att inte lämna något åt slumpen kommer jag försöka göra allt, och lite till, för att lyckas med det där ”bokbaket”.

Som inspiration till dig som kanske ska debutera; så här tänker jag hantera den där formeln till framgång:

 • Tillsammans med Speja Förlag och illustratör Johanna Arpiainen, försöker jag skapa en så bra bokserie som möjligt, för jag tror att det är grunden i hela formeln. Vad är en bra bok då? Det finns många svar på den frågan, men förlagets erfarenhet och min magkänsla borde räcka långt.
 • Många händer, kontakter och erfarenheter kring att lansera en barnboksserie, är bättre tänker jag, så tillsammans med förlagets PR-ansvarig kommer en extern PR-byrå arbeta med att synliggöra böckerna.
 • Timing är svårt att veta i förhand, men vi tror på att släppa serien under hösten då Nobelprisen är i fokus och populärvetenskap får en given plats i medierna och i barnens skolvärld. Hoppas vi tänker rätt.
 • Hårt arbete har jag lagt ner från start och många timmar kommer det bli framöver. Förutom att förbättra texten så fokuserar jag mig på att bygga upp ett företag kring mitt författarskap och hitta fler inkomstvägar än ersättning från böckerna. Kanske föreläsningar kan bli aktuellt, jag har hunnit öva på några klasser.
 • Sen är det där med tur. Och med tur tänker jag som Stenmark, alltså skidåkaren Stenmark, att ju mer jag övar desto mer tur har jag. Alltså, ju mer jag jobbar med de fyra övriga faktorerna i formeln, desto mer tur kan jag kanske få.

Men sen är det ju så att oavsett hur man kämpar, hur man blandar till receptet för sitt ”bokbak”, så är det få böcker som blir storsäljare. Jag siktar högt och kommer bli genuint glad om ens ett endaste barn läser och älskar Alfred. Om hen dessutom blir nyfiken på vetenskap, så har jag verkligen nått den ultimata framgången.

Vill du följa min och Alfreds resa från kontrakt till boksläpp, så finns både jag och Alfred Upptäckaren på Instagram och Facebook och har dessutom egna hemsidor: www.sonjarundgren.com och www.alfredupptackaren.se.

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Gästbloggare: Sonja Rundgren – Den magiska formeln till framgång

 1. Sonja Rundgren skriver:

  Tack alla fina läsare.

 2. Agneta skriver:

  Lycka till, ser framemot när du är klar och vi får ta del av dina böcker.

 3. Birgitta Gunnarson skriver:

  Vad spännande, Sonja! Jag har ett helt gäng barnbarn, och kommer hålla utkik efter din Alfred! (Har dessutom börjat följa dig på Instagram nu. 🙂 )

 4. Stort lycka till Sonja! Det är så spännande att följa din och Alfreds resa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s