Journalistkrokar

För några veckor sedan var jag och mina skrivarvänner och våldgästade kursen Att skriva barnlitteratur när de hade sin träff på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby. Vi gick kursen tillsammans för flera år sedan och har efter det hållit kontakten. Det är verkligen guld värt att få träffas och bara prata skrivande ett par gånger om året. Vi brukar då också nästla oss in på Linnéuniversitetets träffar och lyssna på föreläsningar av författare. Tänkte i dagens inlägg dela med mig av de tips som Fredrik Brounéus gav under årets träff om hur man krokar journalister och bloggare.

Han tipsade om att skriva en kortfattad text där du säljer in din bok och dig själv. En text som sedan kan användas och skrivas om för att passa i flera sammanhang. Jag la ner mycket energi på att skriva ett debutantporträtt till Svensk bokhandels katalog. Nu använder jag delar därur till andra texter. Något omskrivna men ändå, det är värt att ta tid till att skriva en riktigt bra och genomtänkt text. Den går att återanvända många gånger.

Fundera över vilken som är din publik och om det finns grupper med specialintressen som kan vara intresserade av boken. I mitt fall utspelar sig Vi går varvet delvis på en teater, kanske kan det finnas något där? Eller skolvärlden, kanske kan en lärarhandledning vara något.

Finns det någon geografisk koppling i din bok, har du släkt eller är uppvuxen på en ort som du kan koppla till? Kan den lokala pressen vara intresserad av din bok. Min gamla högstadieskola med atriumgården som vi kunde gå varvet runt finns inte kvar längre. Skolan är jämnad med marken och uppbyggd igen. Men visst finns det en koppling. Precis som Liv och de andra i boken inte är jag och min kompisar så utgår det ändå från vissa minnen, blandat med nutida händelser och påhittat.

Lär dig berätta om din bok på några minuter. Eller sekunder tänker jag när det gäller barn. Intresset hålls uppe högst i fem sekunder och på den tiden bör jag ha väckt något. Svår fråga det där: Vad handlar din bok om? Skitsvår. Funderar fortfarande på ett bra svar. Fick frågan senast i går av en 12-åring. Lyckades krångla mig ur det genom att visa en bild på omslaget och läsa baksidestexten. Bara att öva vidare då alltså.

Astrid Lindgren, Stortorget i Vimmerby

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s