Jag ska bara

Under alla de skrivarkurser jag läst har jag plöjt igenom många handböcker i skrivande. Jag tänkte berätta om en bok som har betytt mycket för mig. En bok som gav mig verktyg att hålla skrivandet vid liv, även när jag inte anser mig ha tid för det. Boken heter Lusten att skriva av Julia Cameron. Hon skriver om den där tiden vi skyller på när vi inte skriver. Alla ursäkter vi har för att inte skriva, när det bara är att göra det. Det där bara är ett väldigt irriterande ord, min kära make använder det hela tiden. Så det kan reta upp mig. Men okej, kanske är det irriterande just för att det bara är så lätt.

När jag läste Lusten att skriva var jag en periodare i mitt skrivande. När jag gick kurser höll jag igång skrivandet med deadlines och respons. Men när kursen var slut kunde jag pausa skrivande i fler månader. Så jag bestämde mig för att försöka få in en vana att skriva varje dag.

Hur mycket jag skrev spelade ingen roll, om jag bara skriver ett ord en dag så är det ok. Jag övade mig på att inte värdera det jag skrev och tillät mig själv att skriva dåligt. Ofta tänkte jag: Nää det där jag nyss skrev är så banalt och dåligt att jag vill äta upp pappret och sedan skita ut det. Men vad gör det då? Camerons ord ”Skrivande som är överplanerat och överrepterat saknar liv” gav tröst och mod att bara skriva. Att det inte spelade någon roll vad jag skrev.

Det spelade heller ingen roll var jag skriver mina ord. Om det är i min dator, eller på ett begagnat kuvert. Pennan fick bli den som fanns till hands. Visst försöker jag spara allt jag skriver men det fick inte bli ett måste. Det viktiga var ett sätt att få igång skrivartänket. Jag såg till att det fanns anteckningsböcker i de väskor jag brukade använda. Jag började vara mer observant och så fort jag såg eller hörde något intressant skrev jag ner det.

Nu tänker jag på skrivandet dagligen. Det är med mig alltid och då finns tiden där. Fastän jag inte har tid över för skrivande så finns den irriterande nog bara där ändå.

2 reaktioner på ”Jag ska bara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s