Gästbloggare: Emma V Larsson – Att skapa sig ett skrivande liv

Emma V Larsson Foto: Oskar Wallander

Att debutera var overkligt. Att se min bok i bokhandeln, hitta recensioner och läsa högt ur den framför publik. Och att signera – kan inte förstå! De veckorna är det overkligaste jag varit med om. Och ändå är skrivandet något av det verkligaste jag vet.

För mig är skrivandet påtagligt och konkret, beständigt och nödvändigt. Ibland känns det som en livsviktig kroppsdel. Det är på gott och ont, men mest av allt är jag tacksam för skrivandet och dess roll i mitt liv. Vem vore jag annars? Vad vore jag, om inte en skrivande person?

Jag inbillar mig att om man vill ha ett skrivande liv, då måste man se det som ett kall, något nästan heligt att förverkliga. Ta det på allvar. Skrivandet tog mig i besittning tidigt. Det hände när jag var liten och skrev min första dikt som snabbt följdes av noveller, roman-utkast och krönikor. Ord och formuleringar, personbeskrivningar och scener blev det roligaste jag visste. Där och då insåg jag hur jag ville leva mitt liv, att det egentligen bara fanns ett sätt. Jag ville skapa mig ett skrivande liv, befinna mig i ett ständigt flöde av ord.

Därför blev jag journalist. Redan som nioåring förstod jag att debutromanen förmodligen var en svår nöt att knäcka och att pengarna som aspirerande författare inte väller in. Att leva som frilansjournalist däremot, det skulle förverkliga min dröm om ett skrivande liv, ett fritt sådant med mina egna ramar runtom.

Jag läste en gång att det uppstår magi i mötet mellan det du älskar och det du är bra på. Jag tror att det var en vinnande ekvation för mig. Det tog mig många försök innan jag hittade rätt och fick ett JA på mitt inskickade manus. Nyckeln var att skriva om något som jag faktiskt kan en hel del om. I vintras blev drömmen sann och jag debuterade med en äventyrsbok för barn. I ”Äventyrliga klubben – Det stora skogsäventyret” (Idus förlag) samsas friluftsliv, äventyr, natur och magi. I denna äventyrssaga länkade jag samman skrivandet med mina andra hjärteämnen. Som frilansjournalist är jag specialiserad på just friluftsliv och äventyr. Den utspelar sig dessutom i en urskog inspirerad av Tyresta Nationalpark i Haninge kommun. Där äventyrade jag som liten, där äventyrar jag än idag. Gräv där du står är inte bara en sliten klyscha.

Ett skrivande liv kan finnas i många olika versioner. Någon kanske skriver på nätter, på bussen, en timme varje dag, varje vecka eller varje månad. Någon vill hitta på sagor, en annan skildra verklighet, en tredje skriver haiku-dikter på inköpslistan. Jag författade min debutbok i huvudet under timslånga barnvagnspromenader när jag var mammaledig med mitt första barn. Det viktiga är att man uppfyller just sin egen skriv-dröm och tar den på allvar.

Jag vet att många vill skriva, såväl böcker som reportage. På min jobb-mail får jag ofta frågor om hur man ska göra för att bli publicerad och kunna leva som frilansjournalist. Jag tänker att en del som läser den här bloggen gärna skulle vilja skriva mer, vid sidan om böckerna och drömmarna. Och kanske kunna sälja en artikel då och då?
Här är därför mina råd för att påbörja en skrivande frilans-vardag, bara ett av många sätt att skapa sig ett skrivande liv.

1. Nischa dig. Alla försöker med de stora tidningarna. Om du hittar en egen nisch kan du sticka ut. Vad är ditt speciella ämne? Glöm inte att kolla upp smalare magasin, bransch- och facktidningar.

2. Våga höra av dig, gång på gång. Skicka väl beskrivna idéer och våga ta plats, visa att just du kan göra artikeln bra. Du kanske får tio nej, men ett ja. Var inte rädd för att höra av dig men gör det inte utan att tänka efter först. Du måste vara förberedd.

3. Rätt ide för rätt magasin. Om din idé inte passar tidningens målgrupp känns den inte särskilt genomtänkt och du inte särskilt trovärdig. Visa att du har gjort din research, både vad gäller ämne och tidningen i fråga.

4. Köp tidningar och brainstorma. Läs utländska tidningar inom ditt ämne och försök hitta nya trender.

5. Vad har du att erbjuda, till skillnad från alla andra hundratals frilansare som hör av sig? Beskriv dina kunskaper, sälj in dig själv.

6. Leverera.  Att sälja en idé är en sak, men att sedan behålla uppdragsgivaren är en annan. Då handlar allt om leverans. Gör jobbet riktigt bra, leverera i tid och visa att du har fler lika bra idéer.

Mer om mig finns på: www.emmavlarsson.se
Instagram: https://www.instagram.com/emvlarsson/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s