Inspiration

Foto: José Figueroa

Som alltid vill jag slå ett slag för kompetensutveckling. I lördags var jag på Storydagen i Malmö. Det var en present till min sambo, men alla vet att de bästa presenterna är de man själv drar nytta av, eller hur? Idén bakom dagen var att ordna en heldag för alla som är intresserade av berättande i olika format med hjälp av intressanta föreläsare och det blev riktigt lyckat.

Dagen inleddes med Soni Jörgensen som är manusförfattare och dramaturg och har jobbat med film och TV. Hon presenterade en modell för vad man bör tänka på för att skapa en engagerande långfilm genom organiskt berättande. Det låter mer komplicerat än vad det var och jag kände att det var riktigt matnyttigt även för mig som skriver kortare saker och inte gör film.

Sen pratade Christofer Emgård, som jobbat med datorspel och seriemanus, om världsbyggen. En liten do’s and don’ts där han frikostigt avslutade med att berätta om sitt eget största misslyckande och vad man kunde lära av det. Han hade en hel del smarta saker att säga som gäller även för de som inte ska skriva fantasy i en helt egen påhittad värld.

Efter lunch var det dags för intervjuer. Det var regissören och radioprataren Thérèse Ahlbäck som höll i frågorna. Först blev Klas Östergren intervjuad om sitt skrivande och sedan Mats Strandberg. Mitt sammanlagda intryck blev att man verkligen måste gilla att redigera och skriva om sina texter om man ska räkna med att bli en riktig författare även om Mats hävdade sig var nöjd med kanske sex omskrivningar mot Klas tjugofem… De var även överens om att en promenad kan lösa de flesta skrivproblem samt att båda två funderar väldigt länge på sina projekt innan de faktiskt sätter sig ner och skriver. Som alltid var det kul att höra om hur andras skaparprocesser ser ut.

Sedan avslutades dagen med en rolig gruppövning som förhoppningsvis skulle resultera i en filmidé. Kanske var det att det var i slutet av en väldigt lång dag eller det faktum att bara hälften hade något slags filmbakgrund, men projekten var väldigt olika färdiga när vi avslutade med presentation.

Men det var med huvudena fulla av idéer och intryck och rätt mycket pepp som vi lämnade lokalen och det är ju det som är den viktigaste poängen med kompetensutveckling, oavsett vilket område det gäller. Hade man gått därifrån utan skrivsug hade det ju varit helt misslyckat. Ett annat tecken på att det var en bra dag var att det inte alls kändes som att man suttit där i tio timmar på raken.

Personerna bakom dagen sa att det kommer antagligen komma fler chanser i bland annat Norrköping och Göteborg (?) så håll ögonen öppna efter fler Storydagar.

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s