Lördagsenkät: Hur kom du på namnet till din debutroman?

Pia Kask

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Första arbetstiteln var ”Arvsynd” och grundade sig dels på att handlingen kretsade kring just det, att ärva sina föräldrars synder och tvingas botgöra för dem, men det fanns även andra vinklingar i handlingen som relaterade till titeln. Efter flera omfattande omskrivningar försvann en del av dem och jag började spåna på en ny arbetstitel vilket fick hjärnan att gå i baklås. Till slut tyckte jag att jag kommit på en rätt snärtig i form av ”De som måste dö”, men den tyckte förlaget var för lång, en spänningsroman gör sig bäst med en titel som innehåller ett ord i bestämd form. Okej, tyckte jag, vad sägs om ”Hämnaren”? Ånej, sa förlaget då, det kommer ut fyra andra böcker nästan samtidigt med exakt den titeln, försök hitta på något mer …originellt. Nytt baklås i huvudet och i ren desperation gav jag *censur* i grubblet ett par dagar och avnjöt istället en riktig stänkare (bokstavligt talat) till serie på Netflix. Och där satt den, titeln. ”Bestraffaren”. Tack Marvel, ni rockar alltid så fett och ger inspiration där man minst anar det! 😁 (Kan i och för sig eventuellt bli lite sådär upphovsrättsligt konstigt om min bok någon gång på något magiskt vis blir föremål för översättning till engelska…)

Jens Mattson

Min bok började med att jag fick frasen ”Vi är lajon!” i huvudet. Jag började fundera på vem det var som sade så och varför och utifrån det växte berättelsen fram. Så boken har haft det namnet hela vägen från idé till färdig bok.

Ina Lagerwall

Vi går varvet hade arbetsnamnet ”Liv” väldigt länge, för att huvudpersonen heter så. Jag fick föreslå några titlar och sedan funderade min förläggare och redaktör ett varv innan vi bestämde oss för Vi går varvet. Vilket syftar på att Liv och hennes vänner går varv efter varv runt en atriumgård på skolan för att ha någonting att göra på rasterna. Nu har boken även fått smeknamnet ”Vivan”

Mirijam Geyerhofer

Mirijam Geyerhofer. Foto Anna Hållams

Efter ambulansfärd med misstänkt stroke och en efterföljande MS-utredning som alltsammans slutade med diagnosen ”Du är nog lite trött”, så var ”Lite trött bara, annars bra” mitt galghumoristiska svar på frågan hur jag mådde när min dotter sov som sämst. 
Jag hade det som arbetsnamn redan i synopsis, och sen blev det aldrig tal om att ändra då det passar innehållet i boken väldigt bra.

Anna Alemo

Anna Alemo

Att jag ville skriva en bok där huvudpersonen hette Emma hade jag koll på i flera år innan jag ens började skriva. Min äldsta dotter har det som andranamn och jag tycker att det är väldigt fint. När jag sen började skissa på handlingen funderade jag först på titeln ”Mitt nya liv”, men jag har för mig att det fanns någon annan bok som hette så. Så då körde jag på ”Emmas nya liv” som arbetstitel och sen har det hängt kvar. Enkelt och okomplicerat! Och jag tänker mig att resterande böcker i trilogin ska ha titlar i samma stil 😊

Det här inlägget postades i Debut, lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s