Första recensionen

Foto: José Figueroa

Jag och min illustratör Jenny har fått vår första recension av Vi är lajon! och det är BTJs inköpsvägledning, eller “Häftet”, som levererat den. Mitt mugglarjobb är ju på ett barnboksförlag och det är väldigt sällan vi har sådan lång framförhållning att vi kan skicka in material så här långt i förväg. Oftast har vi knappt ens ett omslag färdigt då. Men Vi är lajon! har ju varit i produktion så länge att det inte var några bekymmer.

När det gäller barnböcker är BTJ-recensionen väldigt viktig. Det är rätt ofta det enda ställe där en barnbok kan räkna med att få ett professionellt utlåtande utanför bloggosfären. Det är sorgligt men också sant och säger något om styvmoderligheten som barnkulturen behandlas med. Dessutom är BTJ-recensionen inte sällan väldigt vägledande för inköpsarbetet vid biblioteken. Det är inte riktigt som förr i tiden när i princip alla folk- och skolbibliotek prenumererade på BTJ-häftet, eller inköpsvägledningen som den kallas. Men på förlaget märker vi ju skillnad på att titlar med bra recensioner säljer markant bättre än de som fått svagare omdömen, så det spelar fortfarande roll.

Det är därför extra glädjande att Vi är lajon! har fått högsta betyg! Man får bara återge delar av recensionen men bland annat skriver recensenten att ”Det är en ömsint, berörande och sorglig bok, men samtidigt stärkande.” Hon gillar även Jennys illustrationer och tycker att hon “har skapat fantastiska, färgrika bilder där verkligheten och leken flyter in i varandra på ett imponerande sömlöst sätt.” och att “Bilderna utvecklar berättelsen som vinner på att läsas många gånger.”

Det är oerhört roligt att fler än vi själva ser värdet i boken och det ska bli mycket kul att se vad barnen tycker när den äntligen kommer ut. Men framförallt är det stärkande att få en så positiv första recension. Allt som inte är lika positivt efter det kommer bara att rinna av den här gåsen…

Annonser

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s