Gästbloggare: Helen Ekeroth – Att debutera med en trilogi – smart eller inte?!

Helen Ekeroth, fotograf Julia Lindemalm

Det var inte ett genomtänkt beslut att debutera med en trilogi när jag började skriva på manuset till Skuggan för sex år sedan. Då var drömmen om att bli utgiven fortfarande väldigt mycket en dröm och valet att låta manuset var del ett i en serie var inget jag funderade på i samband med att kanske bli utgiven. 

Att det blev en trilogi var att välja det klassiska fantasy-formatet. Två böcker kändes för lite och fler än tre böcker var ett alldeles för mastigt projekt. Jag visste också att det fanns en risk att jag helt enkelt skulle tröttna på att skriva om världen om det blev för många böcker. 

Jag hade en idé från början om hur hela berättelsen skulle sluta, men jag visste inte hur vägen dit skulle se ut. Är jag efterklok kan jag säga att det hade varit bra att jobba med ett synopsis för alla tre böcker redan från början. Det var inte så att jag skrev första boken utan att alls tänka på fortsättningen, men ju längre jag kom med manuset desto mer insåg jag att jag måste planera bok två. Det blev också mer och mer uppenbart för mig att val jag gjorde i berättelsen kunde få stora konsekvenser för de följande böckerna. Den största utmaningen med att skriva en trilogi är bok två. I alla fall tycker jag det nu när jag är mitt uppe i manusarbetet med tvåan. Jag måste förhålla mig till bok ett och ha koll på saker jag skrev i den samtidigt som jag behöver veta vad som ska tas vidare till bok tre och kunna knytas ihop där. Kanske är det just detta som talar emot att ge sig på ett så stort projekt som debutant. En underförstådd förväntan är också att fortsättningen på en serie inte ska dröja för länge, särskilt inte när det gäller barn- och ungdomsböcker. Räkna med att kunna skriva så pass snabbt att det möjliggör utgivning av en bok om året.

Det kan ju vara svårt att följa upp en debutbok. Kanske är en framgångsrik debut än mer hämmande när bok två ska skrivas och kraven på att göra om succén är stor. Skrivkramp kan ju också uppstå för att det helt enkelt är svårt att hitta en lika bra manusidé igen. Det är för tidigt att säga något om min debutbok blir en succé eller en bok som knappt säljer. Men där jag är nu känner jag en stor trygghet i att fortsätta skriva om samma karaktärer. Jag behöver inte komma på en ny idé och jag behöver inte fundera på vad som är det smarta valet när det gäller vad jag ska skriva eller för vilken målgrupp. Att få fortsätta att befinna mig i Nuwas värld och utveckla mina karaktärer är roligt och utmanande! Och all tid jag lagt på att läsa om Asiens historia och söka på allt från vilka träd som växer i Kina till vad drakarna i den kinesiska mytologin heter är fortfarande användbart. Det ger också mycket energi och skrivlust när läsare hör av sig och säger att de väntar på del två.

När jag skrev avtal för Skuggan med Rabén & Sjögren så visste de att Drakberidar-serien var tänkt att omfatta tre böcker. Avtalet skrevs dock bara för bok ett, vilket jag tror är vanligt inom branschen, särskilt för en debutant. Jag tror ändå att det har varit en fördel att sälja in en trilogi till förlaget för det har känts ganska självklart från början att förlaget är inställda på utgivning av alla tre delar och bok ett marknadsförs som första delen i en trilogi. Jag känner mig otroligt lyckligt lottad som har avtal på bok två då jag ser hur det inte är helt självklart för en författare att kunna sälja in en ny manusidé till sitt förlag. Att ha ett avtal när en skriver manus är fantastiskt, men ger också en större press. Min första bok tog sex år att skriva, bok två ska skrivas på betydligt kortare tid eftersom jag har en given deadline och en planerad utgivningstid. Men det är just detta som också gör att jag kan se på skrivandet som ett yrke och inte bara en hobby. 

Mina länkar:

www.instagram.com/helenekeroth

www.justwannahavefun.se/blog/tag/helen-ekeroth/

www.uturbyraladan.nu

Det här inlägget postades i Gästbloggare och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s