Lördagsenkät: Vad får dig att ge upp en bok innan du läst ut den?

Pia Kask

Slarv med research (eller vad det nu beror på) är grymt störande. Något jag tycker är ganska självklart är att man vid minsta tvekan om sakernas tillstånd antingen kollar upp det eller (som jag själv gjort ibland) skriver om för att inte riskera att trovärdigheten ska blåsa all världens väg hos läsaren. 

Som anställd inom sjukvården (och därför extra känslig för konstigheter i sådan miljö i böcker) har jag stött på en del rätt störande grejer och det är möjligt att varken författaren, ev testläsare, redaktören, korrläsaren eller nån annan på förlaget uppmärksammat att civiliserade västerländska städers sjukhus haft elektroniska patientjournaler sedan drygt tio år tillbaka men … njä. Så när doktorn tar fram kulspetspennan och gör en notering i sagda journal får man väl hoppas att ingen hinner torka av skärmen innan ordinationen hunnit ges. Ungefär lika djupt suckade jag när komapatienten efter sex månader på intensiven plötsligt vaknar, hoppar ur sängen och knatar iväg för egen maskin utan vidare och helt ostört. 
Om boken just där bytt genre från spänning till zombiekomedi däremot kunde det kanske ha blivit en fullträff:

”Åh Gud, vi har ett hjärtstopp i rum 3! Kolla! Det är en rak linje på skärmen och larmet gick! Det är komapatienten! Och på min första dag på jobbet!”
”Äsch, det är bara Gullan som kopplat bort telemetrin igen. Hon brukar hasa ner till kulverten ibland om kvällarna och kolla om nån stackare gått vilse. Chilla, Bettan. Hon är snart tillbaka i sängen igen, mätt och belåten. Ska du ha en påtår till innan vi går ronden?”

Foto: José Figueroa

Jens Mattsson

Jag gillar inte böcker där man får känslan av att författarna och illustratörerna inte tagit läsaren på allvar. Det gäller såväl barn- och ungdomsböcker som vuxenböcker. Men framförallt är det tydligt i barnböcker. 

Jag menar sådana böcker där man inte har gjort de femtioelva omskrivningar och den research som behövs för att en text ska bli bra. Eller där illustratören bara har tutat och kört med akvareller utan att skissa och fundera och hmmm:a och aaaaah:a och alla de andra steg som krävs. 

För riktigt bra litteratur kräver tid i sitt skapande. (Det finns ju de som går runt och funderar i ett år och sedan får ur sig allt i ett rafflande tempo, men då får man ju faktiskt se till att räkna funderat som en del av processen).

Jag vill med andra ord att de som skapat boken ska ha tagit den på allvar för att jag ska göra det.

Anna Alemo

Om hela boken är full av stavfel och andra missar, sida upp och sida ner, så skulle jag bli helt tokig. Fast jag har aldrig stött på en sådan bok. Att det slinker igenom några småfel är ju absolut inget konstigt och det får man nog räkna med.

Sen stör det mig om boken skulle innehålla andra helt uppenbara och orimliga saker. Om en femmånaders bebis plötsligt går omkring och pratar. Eller om man inser att den där hunden vid det här laget faktiskt måste vara 35 år gammal. Fast, det är klart, i vissa genrer är sånt kanske okej 😉

Foto: Kajsa Göransson

Ina Lagerwall

Jag klarar inte av böcker där man slarvat med korrekturläsningen. Främst barnböcker som jag läser för mina barn. Då kommer jag på mig själv med att rätta när jag läser högt. Helst skulle jag vilja stryka över med röd penna och skriva rätt direkt i boken. Mvh/ Språkpolisen

Foto: Anna Hållams

Mirijam Geyerhofer

Jag kan inte läsa böcker där dialogerna låter orimliga. Pratar en 14-åring verkligen så här? Är det här på riktigt ett ord någon skulle använt på 60-talet? Men även dialoger som känns… ja, men ni vet som skådespelare pratar på teater? Så otroligt övertydligt och märkligt. 

Tur för mig att min debut är en fackbok, den dag jag får min roman utgiven kanske jag får äta upp dessa ord…

Det här inlägget postades i lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s