Avtal… igen?

Foto: José Figueroa

Jag har nämnt det tidigare att förlagsvärlden står med ena benet i framtiden. Samtidigt som vi är i full gång med att faktiskt producera höstens böcker sitter vi med avtalen för vårens böcker. I vissa fall är vi inte ens på avtalsstadiet utan böckerna kanske bara är ett manus som inkommit och lästs av en på redaktionen som sedan försöker förklara storheten för de andra. Eller bara är ett omslag i ett utländskt förlags katalog som väckt nyfikenhet och nu ska läsas. Oavsett så är det en hel del som sker på spekulation.

Som till exempel brukar deadlinen för omslaget ligga långt före deadlinen för boken. Helt enkelt för att omslaget behövs för att sälja in boken i Svensk Bokhandels kataloger, där deadline för höstens böcker ligger på påsken, dvs nästan fyra månader före hösten börjar i augusti. Det innebär att omslagen ibland baseras på ett råmanus och en from förhoppning om att boken inte kommer att byta innehåll i allt för stor utsträckning.

Vi är lajon! ska även ges ut på svenska i Finland, vilket är jättekul. Men eftersom avtal och arbete redan var påbörjat med Natur och Kultur glömdes det liksom bort att avtal även skulle skrivas med Förlaget, den finska utgivaren. (Jag vet, sjukt kaxigt att bara kalla sig Förlaget, men jag gillar det.) Men idag fick jag till sist det i posten. Precis som i fallet med Natur och Kultur, som har skapat ett standardavtal i samarbete med Författarförbundet, så har Förlaget ett standardavtal framtaget med Finlands svenska författarförening. Det innebär att det inte är några konstigheter utan bara att skriva på. Två månader efter att boken presenterades i deras höstkatalog…

Bättre sent än aldrig brukar det ju heta. Och ja, detta innebär att det kommer att finnas en special edition av boken, med Förlaget på omslaget istället för Natur och Kultur. Jag tror att ni gör bäst i att köpa på er några extra exemplar av dem, och plastar in. Man vet aldrig vad de kommer att vara värda om några år.

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s