Att läsa en(s) bok

Jag har inte läst min bok än. Ja, jag har ju förstås läst manus-boken fler gånger än det finns veckor på ett år. Men jag har fortfarande inte läst bok-boken. Det ligger spridda exemplar lite överallt, på matsalsbordet, stående i tavelhyllan ovanför soffan, i bilen (man vet aldrig), samt inlåsta i skåpet i omklädningsrummet på jobbet. Jag har sålt en bra bit över 100 böcker på jobbet sen releasen så mitt klädskåp är väl egentligen Kalmars minsta bokhandel kan man väl säga, både vad gäller yta och utbud.

Och jag är sugen, och blir mer och mer för varje dag, att sätta mig ner och verkligen läsa Bestraffaren, från pärm till pärm, som en läsare. Det är skillnad nämligen har jag märkt, att läsa som en författare eller att läsa som en läsare. Någonstans på vägen efter att jag började skriva själv hände det, inte plötsligt från den ena boksidan till den andra men, läsglasen byttes ut mot författarglasögon, bildligt talat. Någonstans mellan avslutade kurser i kreativt skrivande och första råmanuset ungefär blev det uppenbart att något i själva läsupplevelsen börjat gnissla för mig.

I jakten på fler sätt än att skriva själv för att vattna fröet till min egen unika berättarröst drog jag fram några böcker ur hyllan, som jag inte tittat åt på flera år men som jag fortfarande mindes att jag tyckt var något av det bästa jag någonsin läst just då. Och upptäckte att meningarna som jag dröjt mig kvar vid inte alls väckte samma beundran längre. Tvärtom, ju mer jag läste om av dessa böcker desto mer besviken blev jag. Det här var ju inte alls särskilt bra! Gestaltningen var obefintlig och det strösslades med adjektiv! Det var fler böcker som föll från piedestalerna efter det, och andra gamla favoriter vågade jag inte ens försöka läsa om eftersom man bara orkar med ett visst mått av brustna illusioner.

Bild från Pixabay

Hur fantastiskt det än är att äntligen ha blivit en utgiven författare, och att få höra av läsare hur mycket de uppskattar Bestraffaren, och särskilt när berömmet handlar om att den är bra skriven så tänker jag ändå tillbaka på den där tiden som enbart hängiven bokmal, ständigt exalterad över hur mycket fantastiskt bra böcker det fanns i världen och alltid med näsan i en av dem och minst tre på vänt, med en hel del vemod. Jag läser bara en bråkdel numera, jämfört med tidigare, och fastnar jag inte mer eller mindre direkt förblir boken oläst. Till skillnad från tiden när jag var den ständige läsaren som aldrig ens skulle kommit på tanken att inte läsa ut en påbörjad bok, även om det tog emot ibland, som med Salman Rushdies ”Satansverserna”, som jag gäspade mig igenom. Eller ”Äldreomsorgen i övre Kågedalen” av Nikanor Teratologen, där jag i princip ville sy igen ögonlocken efter att läst och inte vågade berätta för någon att jag ens köpt den. Men jag saknar det!

Och nu är det min egen bok jag sneglar åt hela tiden, och jag har lovat mig själv att jag ska läsa den, och försöka göra det som en läsare och inte författare, även om det kommer att bli svårt. Förhoppningsvis kommer det att bli nyttigt i alla fall, att tvingas möta texten utan minsta möjlighet att stryka, formulera om eller flytta kommatecken vid minsta impuls. Skruva fast korken stenhårt på den mentala rödpennan, låtsas att jag inte har en aning om who´s dunnit utan bara läsa och njuta, som på den gamla goda tiden.

Annonser
Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att läsa en(s) bok

  1. Ethel Hedström skriver:

    Jag förstår precis din känsla. Min debutbok kom ut 31 maj och än har jag inte ens bläddrat i den. Vågar inte. Det är riktigt otäckt. Men vill ju. Så småningom.
    Håller också med om att jag läser böcker på ett helt annat sätt nu. Orkar inte läsa vidare om jag hittar basala ”fel” skrivtekniskt. Fast då och då glömmer jag och då måste det ju vara en riktigt häftig historia som får mig att glömma att kolla. Eller se mellan fingrarna.

    • Pia Kask skriver:

      Ja, ibland snubblar man ju över en sådan där riktig pärla trots det ständigt närvarande mentala ”skrivteknikfiltret”, och då blir det ju å andra sidan en ännu bättre läsupplevelse😊.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s