Gästbloggare: Lisa White

I augusti 2018 skrev jag på mitt första bokavtal med Nicole publishing. Att jag, som har kämpat så hårt med mitt skrivande skulle få släppa en bok med mitt manus som jag verkligen tycker om, det var en dream come true och jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig. Några månader senare skrev jag på för manus två, ett fristående manus och jag kunde knappt förstå att det var sant. 

Om vi nu snabbspolar förbi redigering och nervösa stunder så hade jag mitt boksläpp den 31 maj med en releasefest som var otroligt givande. Jag är så tacksam att så många människor kom på min fest för att fira min bok och det har hänt så mycket sedan dess. Min romance En hemlighet förde mig hit slog försäljningsrekord efter två dagar på förlaget och knapp 30 dagar in så fortsätter den att sälja på. Jag har varit på signeringar och får en hel del förfrågningar och inbjudningar vilket är jättekul. Sen kanske signeringar inte är för alla, det kan vara väldigt ensamt och utelämnande så det krävs mod och positivitet. Har dock sålt bra på mina signeringar och det gläder mig att vilja fortsätta och även slå ihop mig med andra författare för att göra upplevelsen lite mer underhållande. 
Mina läsare ger mig gåshud när jag läser deras kommentarer kring boken med ord som ”Jag älskar den.” ”Sträckläste boken.” ”Känner en känsla av en svensk Fifty Shades Of Grey.” ”Den borde filmatiseras.” Det här gör mig så lycklig!

Varför jag anlitade en PR-agent?
Jag valde tidigt att anlita en PR-agent för att hjälpa mig att nå ut till media, någonting jag själv fått bra utfall ifrån i närområdet, men nu ville jag nå längre. Det här är ingen billig historia, men jag ansåg att jag behövde hjälp efter att jag fick svaret från litterära agenter att de sällan tar emot ”nybörjare” dvs nya författare eller i andra ord: Vi är inte redo att satsa på en nykomling om du inte har sålt mängder. Det här tycker jag är jättekonstigt eftersom vi ”nybörjare” borde väl vara de som behöver mest hjälp med detta, men jag ska inte gå in mer på vad jag tycker om det, ni fattar!

Kollar jag på min PR-agent så är det lite tidigt att säga någonting om utfallet då det bara gått några veckor och vi är inne på semestertider. Dock fick jag ett Svt- reportage via dem vilket jag själv kämpade med, så det är alltid något. 
Jag förväntar mig dock ett bättre utfall till hösten för att känna att det är värt pengarna. Men ska jag vara helt ärlig så hade jag i nuläget förväntat mig lite mer än vad som hittills levererats och i höst så har jag ett sidoprojekt utifrån min egen erfarenhet med PR-agenter och det här kan gynna många författare som vill jobba med en PR-agent. 
Än så länge jobbar ett företag med upplägget och är ett verktyg och tjänst som alla nya författare borde vara intresserade av, så håll utkik.

Några saker du ska tänka på när du anlitar en PR-agent.
*Pressrelease ska ingå, så se till att du har högupplösliga bilder och gärna med olika bakgrund, helst inte vit. Kort information om dig själv, bokens baksida samt att de önskar en digitalversion av din bok och några ex av den fysiska boken.

*Hitta en PR-agent som tror på dig och din bok. Det finns många PR-agenter som bara är ute efter pengar och kommer säga det du vill höra. Här är det viktigt att vara kritisk. 

*Se till att du får information kring vad som händer och vad de har för strategi.

*Se till att du får en lista på vilka de ska bearbeta och har bearbetat.

*Mediaträning ska ingå – det här fick inte jag, men efter att ha omgivit mig med andra PR-agenter så är detta någonting som de bör hjälpa dig med, om du vill ha hjälpen förstås.

Vad händer nu?
Jag jobbar förfullt med redigeringen av romanen ”Jag är såld på dig” som har sitt boksläpp på Bokmässan i september. Jag kan knappt fatta att jag ska på bokmässan för första gången i mitt liv och då ska jag delta med två böcker. OTROLIGT!  Jag hoppas att du kommer förbi förlagets bås.

Kram Lisa White

Instagram: lisawhitesweden
Hemsida: lisawhite.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s