Att släppa kontrollen över bokbarnen

Foto: Kajsa Göransson

När jag berättar att arbetet med Vi går varvet tog sju år är det många som säger: Men då måste du vara trött på den berättelsen nu? Först tänkte jag att jag borde vara det, men nej, det verkar som att mina karaktärer har mer att berätta. Liv, Frallan, Samuel, alla har mer att säga, och de är inte tysta alls. De skriker i mitt huvud. Berätta om mig! Jag vill inte alls det där du tänkte! Jag vill göra det här! Så just nu skriver jag på en fortsättning på Vi går varvet.

Det är Samuel som skriker högst, hans berättelse vill ta en vändning jag inte alls var med på från början. Jag sa till honom: Men Samuel, jag vet ju inget om det där. Ta reda på det då, var hans bestämda svar. Så det är bara att börja göra research. Lite så upplevde jag det även när jag skrev på Vi går varvet. Liv ville spela teater och hon var mycket bestämd. Jag sa: Men Liv, jag är livrädd för teater. Jag vill spela teater! sa hon bara högre och högre. Så för hennes skull gick jag en amatörteaterkurs, improvisationsteater dessutom. Hu! Hemskt var det, men Liv älskade det och texten blev bra. Så jag litar på att också Samuel vet vad han vill och att det blir bra tillslut. Jag släpper kontrollen över mina bokbarn och låter dem bestämma över sin berättelse.

Det här får till följd att jag inte har en aning vart min berättelse kommer att sluta. Eller vad för överraskningar mina karaktärer hittar på. Det är på ett vis skönt för arbetet flyter på, men det är också en oro. Hur ska jag kunna knyta hop alla lösa trådar? Ska det bli en färdig berättelse? Nu efter ungefär halva berättelsen skriven på Vi går varvet 2 börjar den dramatiska kurvan utkristallisera sig bland alla scener och berättelser som vill fram. Så jag skriver på och litar på att mina bokbarn blir självständiga och säkra karaktärer om jag vågar släppa dem fria.

Om Ina Lagerwall

Debuterar med Vi går varvet som kommer ut på Rabén & Sjögrens förlag sommaren 2019.
Det här inlägget postades i Debut och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s