Lördagsenkät: Tips för ett lyckat följebrev

Vi tänker att det är många av er läsare som snart är på väg att skicka in ett manus till förlag. Därför vill vi dela med oss av våra bästa tips på hur man skriver ett så bra följebrev som möjligt. Lycka till!

Ina

Foto: Kajsa Göransson

Skriv kort! Håll dig till max en halv A4. Välj dina ord med omsorg, visa redan i följebrevet att du kan skriva. Lägg ner tid på ditt följebrev, det är det enda du med säkerhet vet att förlaget kommer att läsa. Kan låta krasst men så är det, långt ifrån alla manus förlagen får in blir ens lästa.

Ha med en mycket kort beskrivning över vad ditt manus handlar om. Se till att allt i följebrevet är relevant och har med manuset att göra. Till exempel valde jag att skriva att jag arbetar som bibliotekarie och har skrivkurser för barn och unga. Detta för att visa att jag arbetar med målgruppen för mitt manus och med skrivande. Ha med personlig info om den är relevant. Till exempel valde jag att inte ta med hur gamla mina barn är eller om jag har husdjur då det inte hade något med mitt manus att göra. Så till sist: Glöm inte kontaktuppgifter! Lycka till!


Anna


Jag är förmodligen inte någon expert på detta, men jag tänker att det är bra att hålla det kort. Max en sida. Och jag tänker att man inte ska försöka trycka in så mycket information som det bara går, utan försöka lyfta fram det viktiga. Alltså det som är viktigt i det här sammanhanget. Börja med en kort presentation om vem man är, vad man göra och om man skrivit något tidigare. Därefter några meningar om vad manuset handlar om och vad det är för genre. Eventuellt målgrupp. Jag brukar avsluta med att skriva att jag gärna skulle vilja jobba vidare med mitt manus tillsammans med dem. För det är liksom mitt mål, att hitta ett förlag som ser potential i manuset och vill arbeta med mig. Så att manuset i slutändan blir en bok.

Pia

Att skriva följebrev är stort! Det är nu du ska fånga det där allra första fröet av intresse hos förlaget och du vill mer än något annat göra ett p-e-r-f-e-k-t intryck, helst redan med första meningen. Och du vill att de ska veta vem du är, i stort och smått. Full av både ambition och nervositet sätter du igång. Vad vill förlaget veta? Vad behöver de veta? Om mig och manuset?

Jag tror personligen att har man aldrig ens för en minut drabbats av skrivkramp under tiden man skrivit manuset så är det nu det kommer att inträffa. Många vill säga så mycket på det pyttelilla utrymmet, för även om jag inte är professor på följebrev så är jag säker på att de allra flesta förlag har en önskan gemensam; håll det kort och relevant.

Vem du är, vad som ledde till att du började skriva, en manuspitch på 1-2 meningar, genre, målgrupp och kontaktuppgifter. Vill förlaget ha ett synopsis, bifoga det i en separat fil. Och glöm inte att det är ditt manus som ska bli en bok, inte ditt följebrev.

Det här inlägget postades i Debut och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s