Gästbloggare: Elvira Bell – Självpublicering, språkbyte och gay romance

För sju år sedan skrev jag klart mitt allra första romanmanus – Vågsånger, en piratromance på 160 000 ord. Tanken var att skriva boken som en övning, för att sedan gå vidare till alla de där seriösa romanidéerna som trängdes i huvudet.

Så blev det inte. Piraterna vägrade släppa taget om mig. Jag insåg att berättelsen måste skrivas om från scratch. Jag började drömma om förlagsinskick och att få boken utgiven. Åren gick och berättelsen svällde till en trilogi, jag skrev en ny version av trilogins första del och fick ett förlagskontrakt, ett samarbete som senare rann ut i sanden. Andra förlag refuserade. 

Efter lång tvekan beslutade jag att berättelsen måste omarbetas från grunden än en gång – men var det någon idé att fortsätta skriva på svenska? All gay romance jag läste var på engelska, förlagen som riktade in sig på genren var amerikanska. Jag hade harvat på med projektet i så många år utan att komma någonvart. En ny version på svenska skulle antagligen inte leda till något annat än fler refuseringar, medan en bok på engelska kunde självpubliceras på Amazon ifall inget förlag nappade. Men självpublicering verkade svårt och krångligt, och kunde jag ens skriva en roman på engelska? Jag velade och tvekade, lät projektet vila. Språkvalet skulle avgöra så mycket, och jag kunde inte välja. 

Istället började jag skriva en helt annan berättelse, en erotisk romance på engelska. Det var aldrig tänkt att bli en roman, men så blev det. Medan pirattrilogin bara var jobbig att tänka på var Entertaining the Sombrevilles ett lättsamt tidsfördriv, som jag sedan redigerade i omgångar och därefter hittade två amerikanska beta-läsare till. Deras respons fick mig att våga skicka in manuset till ett litet amerikanskt förlag – och efter en vecka svarade förlaget att de ville ge ut boken. 

Vilken lycka! Och plötsligt behövde jag inte fundera längre över vilket språk jag skulle välja till min pirattrilogi, som nu fick namnet Wavesongs. Erfarenheten av att arbeta med ett litet förlag, som förståeligt nog inte hade mycket resurser, fick mig också att ta ett annat beslut. Det var dags att våga sig på det här med självpublicering. 

Det var läskigt. Så mycket kunde gå fel. Jag oroade mig över min engelska, min ekonomi, dåliga recensioner och folks fördomar om egenutgivning. Man skulle satsa på ett professionellt omslag och en duktig redaktör, så mycket hade jag förstått, men hur hittade man rätt omslagsdesigner? Vilka fallgropar fanns?

Jag hade turen att få tips om en underbar amerikansk designer, som gav mig precis det omslag jag drömt om. Hos hennes företag kunde jag även köpa till formatering, så bokens inlaga blev snygg och jag fick e-boks- och tryckfiler som stämde med Amazons krav. Marknadsföringen sköttes av ett annat företag, som såg till att bokbloggare skrev om min bok och även recenserade den. 

Tyvärr snålade jag när det kom till redaktören, och det straffade sig. Därför valde jag att anlita en ny redaktör inför andra delen i trilogin, vilket var värt varenda krona. Nu ska trilogins avslutande del skickas till honom om en knapp månad, och jag längtar redan. Om du vill satsa på egenutgivning, gör rätt från början och lägg tid på att hitta en redaktör som passar dig och ditt manus. Nöj dig inte med första bästa, och var beredd på att det kostar.  

När den sista Wavesongs-boken kommer ut i slutet av 2019 kommer jag ha publicerat fyra romaner på drygt två år. Om någon hade berättat det för mig under de där åren när jag tvivlade och velade som mest, skulle jag ha skrattat. Samtidigt tror jag att velandet var en nödvändig del av processen. Jag har varit tvungen att lära mig mycket och ta många stora beslut. Såhär i efterhand är jag glad att jag lät allt ta sin tid, och inte sjabblade bort mitt hjärteprojekt. Läs mer om mig och mina böcker: https://elvirabell.com/

Det här inlägget postades i Debut, Gästbloggare. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s