Det där med research

Foto: José Figueroa

Jag brukar alltid säga att jag inte gillar att göra research, att jag älskar att bara hitta på fritt. Att research på något sätt tillhör jobb-biten av skrivandet. Ihop med sådana tråkiga sysselsättningar som omskrivning och synopsisskrivande och liknande.

Men jag har börjat inse att det inte är sant. Jag har egentligen inte så mycket emot att göra research. Jag älskar ju att lära mig nya saker, och gärna då saker som inte så många känner till. Att på något sätt få bilden av världen utökad och vidgad. När jag säger att jag inte gillar att göra research så menar jag egentligen att jag inte gillar är när researchen gör det omöjligt att skriva den berättelse jag tänkt.

Som exempel fick jag i förra veckan idén (fråga inte varför, jag har inget bra svar) att skriva en novell utifrån byggstenarna: Filmen Den engelske patientens startscen i öknen, Long Range Desert Groups galna företag under andra världskriget och utforskandet av upplösandet av tid och dess påverkan på jaget. En himla soppa som lät bättre i huvudet än nedskrivet. Men ändå med potential.

Fast när jag började läsa på för att se om jag mindes rätt (jag hade till exempel för mig att skådespelaren Christopher Lee tjänstgjorde i LRDP, men han var med Popski’s Private Army) visade det sig att de förvisso hade gjort rätt galna grejer. Men inte så illa som jag mindes det.

Nu har ju författaren rätt att helt strunta i faktan, det handlar ju om att hitta på hur som helst. Men jag kände hur vinden gick ur seglen när jag hade så himla fel (jag hade för mig att de bara var några pers med en jeep som åkte runt i öknen). Och för detta förbannar jag naturligtvis researchen.

Fast samtidigt har jag fått en rad nya idéer så jag vet inte riktigt var det slutar. Jag vill bara säga att om någon säger att de hatar research så är de nog bara som jag: Vi vill bara ha medgångsfakta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s