Det där med inspiration

Foto: José Figueroa

Som mina sommarprojekt håller jag på att måla om boden i trädgården och att läsa mig genom Mattias Edvardssons litterära produktion. Boden går det rätt långsamt med men igår läste jag ut En nästan sann historia (gör du det med, den är skitbra).

Boken har tagit tydliga avstamp i en annan bok men han har lyckats göra den till något helt eget. Och det är väl så med inspiration, alla sätt är bra utom de dåliga. Som läsare är det ju kul att upptäcka att man känner igen var lånet är i från, samtidigt som det kan det vara farligt. Ingen vill bli kallad imitatör även om det ofta sägas att ”imitation is the sincerest form of flattery”. Men ibland är det lite orättvist. Som i exemplet med Donna Tartts bok Den hemliga historien.

Det är en modern klassiker som med rätta fångat läsare om och om igen sedan den kom ut 1992. Hela upplägget med en osäker student som hamnar i en krets med karismatiska ledare där dekadens och dyrkande av konsten premieras och där allting till sist går över styr kittlar ju. Men det har gjort att alla som tänker sig skriva en berättelse som på något vis tangerar idén om att skriva om folk som hamnr i fel sällskap på universitetet tvingas förhålla sig till Den hemliga historien. Den blir som en urkälla som alla efterkommande kommer att mätas emot.

Jag upplever att Edvardsson mycket medvetet tar på sig samma dräkt men går någon helt annan stans med berättelsen vilket är bra. Det gör att jag som läsare känner mig nöjd med igenkänningen samtidigt som jag snabbt blir varse att jag kommer att bli överraskad för det här är en annan berättelse.

Erin Kellys Grenar av gift som kom ut för några år sedan gjorde samma sak: Den tog på sig Den hemliga historien-outfiten men drog iväg åt ett i sin tur annat håll. Och jag älskade det.

Slutsatsen är att vad du än gör, om du gör det med mening och med stil, så kommer du undan med det mesta.

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s