Gästbloggare Anna Kuru

– Ge ut boken själv! sa min lärare i kreativt skrivande på Luleå Tekniska Universitet.
Aldrig i livet, tänkte jag. Vilket misslyckande!

Det var då det. Nu har det snart har det gått ett år sedan jag blev egenutgivare och debuterade med min kirunadeckare Den första frosten (en psykologisk thriller). Jag ska snart dela med mig av några tips till dig som också väljer samma väg!

Som så många andra drömde jag om att få mitt manus antaget av ett traditionellt förlag. Jag skickade in, väntade. Ibland kom refuseringarna fort men oftast dröjde det månader. Det blev läst av lektörer och manusgrupper. Jag fick rekommendationer om omarbetning, skickade in på nytt, men nej. Det kändes många gånger som att falla på mållinjen och jo, så var det också.
Till slut förstod jag att jag kunde bli sittande resten av livet med att fortsätta vänta om jag inte valde en annan väg. Några år hade redan passerat i vänteläge. Jag medger att det satt hårt inne, det kändes som att ge upp, men jag insåg att det fanns fler vägar till utgivning.
Att ge ut via ett hybridförlag var uteslutet. Jag saknade pengarna. Min möjlighet fanns i att anlita en egenutgivartjänst, inte heller gratis förstås, men inga stora summor att lägga ut i förskott. Manuset var lektörsläst och jag tog hjälp av en redaktör för finslipningen.
När allt var klart i oktober förra året hade jag bokat bord för att presentera och sälja boken på Bokmässan i Kiruna. Jag hade beställt hem exemplar av pocketen och även om antalet var svårt att beräkna tänkte jag att de närmaste vännerna nog skulle dyka upp.

Så lätt skulle det inte gå. Böckerna dröjde, mässan närmade sig. Veckan innan insåg jag att jag måste ha en reservplan eftersom jag mest troligt skulle stå utan böcker vid mitt bord. Pinsamt! Skulle jag trycka upp broschyrer? Textprov? Ta med lurar så folk kunde lyssna på min Radionovell? Dela ut visitkort? Nej, just ja, de hade inte heller hunnit komma! Skulle jag stå på en bokmässa UTAN en enda bok att visa upp? Det var ungefär då jag önskade att jag fortsatt skicka in till förlag…

Jag hade turen på min sida. Böckerna dök upp dagen innan och på Bokmässans morgon ställde jag mig nervöst vid bordet. Runt om mig stod kända författare och signerade sina verk. Men, jag trodde på min kirunadeckare och det gjorde besökarna också. När ett par timmar gått var mitt boklager slutsålt och jag hade en lista med beställningar. En härlig känsla och en helt ny upplevelse att få prata böcker, skrivande och skrivdrömmar med folk!

Ganska snart efter romandebuten gav jag ut mina noveller Islossning och Den vita rosen och till hösten kommer uppföljaren till Den första frosten. Det finns fler manus som pockar på min uppmärksamhet. En drös korta noveller ligger i datorn, likaså en text som jag efter tio år tagit upp igen. Det handlar om organdonation och blir en helt ny genre att skriva i. Sedan har jag manuset om lycksökarenOlle och gruvindustrin att tänka på.
Just ja; det var ett förlag som ville ge ut det där första manuset. Svaret kom ett år efter att jag skickat in det. Jag tackade nej. Boken var ju redan klar.

Innan jag kommer med några tips vill jag berätta att allt skrivande har gett resultat. Belöningen kommer i form av nöjda läsare, bokbloggare och recensenter. Känslan när man får ett meddelande, eller ett vykort, av en helt okänd person som skriver och tackar för läsupplevelsen; den glädjen gör det värt att fortsätta!

Så här kommer nu några tips till dig som funderar på egenutgivning:

1. Vänta inte. Tiden (livet!) går fort och är ditt mål att ge ut en bok finns det andra vägar än att bara hoppas på förlag. Många bär samma dröm och konkurrensen är hård, väntan oftast lång – dessutom krävs tur!
2. Om du väljer egenutgivning är avansen på en pocket inte så stor, däremot är det ett bra val om du vill nå ut med din bok. Priset är relativt lågt och boken tar liten plats.
3. Även om du inte ännu har en färdig bok så sprid ordet om att den kommer! På så vis har du nått ut till nyfikna läsare som gärna köper när den väl är klar.
4. I slutet av januari verkar många drabbas av köpsug. Passa på att sälja då!
5. Se till att vara ute i god tid! Vill du sälja boken som julklapp – gör det i oktober
6. Att nå ut i bokbruset är inte lätt. Att relatera till det bekanta vare sig det gäller platser, händelser eller personer gör att den kommande köparen kan sätta dig som författare i ett sammanhang.

Till sist: Lycka till, ta tag i din egen debut och vänta inte på att bli den författare du redan är!
Vill du följa min fortsatta resa hittar du mig på Instagram: @annakuruwriter och på Facebook: anna.kuru.writer

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s