När grytan bubblat klart

Foto: José Figueroa

Det mesta av min kreativa energi verkar mest gå åt till grubblande snarare än faktiskt skapande. Men ibland verkar det faktiskt ge utdelning. Eller, jag ska inte ropa hej innan jag korsat bäcken, men i förrgår fick jag nästan en uppenbarelse.

Jag satt och funderade på möjliga idéer till en mellanstadiebok. Jag hade en idé som jag funderat på ett tag, med några karaktärer och deras relationer men jag saknade en bra story, något som kunde driva den berättelsen framåt. Ingenting jag kunde komma på kändes som att drog in mig, fick mig att bli intresserad av att skriva berättelsen. Om jag som författare inte blev fångad, hur skulle jag då fånga läsarna?

Jag bestämde mig för att ge upp den idén (även om delar och karaktärer säkert kommer att dyka upp på helt andra sätt i andra texter i framtiden) och istället fundera på vad jag verkligen ville skriva. Jag slogs av ett minne från när jag fick hoppa in och hålla i ett bokfika på biblioteket med mellanstadieelever. Jag tipsade om en bok som jag verkligen gillade och en 12-årig tjej sa de odödliga orden: ”Jovisst är den jättebra, förutom när han går i skolan, för de bitarna är dötråkiga.”

Eftersom den boken handlade mest om skolan tyckte jag att det var ett lite märkligt uttalande. Men min tolkning är att hon, utan att ha de tekniska termerna, hade snubblat över idén om show – don’t tell. Att om karaktärerna går i skolan får man plocka russinen ur kakan och inte utsätta läsaren för de tråkiga bitarna.

Nu följer jag oftast kreativa irrvägar snarare än att gå raka vägen, så det kommer inte bli en bok om att gå i skolan. Men däremot fick de här pusselbitarna en massa andra saker att falla på plats. Så nu har jag i två dagar pratat öronen av min sambo om min nya idé som är både intressant, lockande, spännande och bra. Därtill har den massor av potential och kreativ jordmån att gräva ur och en massa möjliga vägar som berättelsen kan ta. Allt det som en riktigt bra idé ska ha och som skapar författarhybris. Nu ska här skapas!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s