Gästbloggare Nina Statheus: Ett liv fullt av böcker?

Nina Statheus debuterade i juli 2019 med bilderboken ”Lugn och Fin på spökjakt” (Idus Förlag)

All forskning tyder på att det är oerhört viktigt att vuxna läser tillsammans med barnen och tidigt ger dem tillgång till berättelsernas underbara värld. Detta för att ge ett större ordförråd, bättre läsförståelse men framför allt läsglädje och en mysig stund tillsammans. Som debuterande bilderboksförfattare och bokälskare håller jag så klart med till hundra procent. 

Länge, länge trodde jag att det var barndomens läsning som var orsaken till att jag alltid älskat böcker och skrivande i alla dess former. Jag var övertygad om att min lyckliga barndom, tillsammans med Astrid Lindgrens figurer, var orsaken till att jag ville skriva och hitta på fantasivärldar. För det var något jag gjorde så ofta som möjligt. Jag satt för mig själv och diktade ihop världar och berättelser och det är vad jag minns som lyckliga stunder. 

Idag jobbar jag som Bibliotekspedagog och jag pratar dagligen om vikten av att läsa för barn. Men, nu kommer jag till det grymt motsägelsefulla. Orsaken till att jag gillar att skriva, läsa och hitta på är inte alls den att min barndom var full av högläsning.   
Kallduschen kom för bara något år sedan då jag ställde frågan till mina föräldrar om huruvida de läste för oss barn eller inte. Döm om min förvåning när svaret jag fick var nej. De läste faktiskt inte så mycket alls för någon av oss. Med undantag av den gången då min pappa läste Mio min Mio för mig och min lillebror. Och en annan Disneybok förstås. 

Men hallå! Hur kunde detta hända? 
Jag klandrar verkligen inte mina föräldrar. De gjorde sitt absolut bästa och var fantastiska på så många saker. Med tre framgångsrika syskon vill jag påstå att jag haft en alldeles underbar barndom full av härliga minnen. Men, läst för varje dag, det blev jag tydligen inte. 
Inte heller hade vi ett hem fullt av böcker. Inget bibliotek, med spännande bokryggar att tala om, och ingen mystisk koffert med gamla klassiker. 

Ändå minns jag min barndom som full av fantasi, läsning och berättande. Och, inte att förglömma, den gamla skrivmaskinen. När det fanns tid över, då fick jag dansa pekfingervalsen med skrivmaskinen. Ofta fastnade fingrarna mellan bokstäverna men det roligaste var ändå att dra tillbaka valsen. Jag kunde sitta i flera timmar med maskinen och skriva en massa nonsensbokstäver och se trycksvärtan hamna på pappret. Bara för sakens skull brukade jag ibland riva ut pappret och knyckla ihop det, för det hade jag sett författare göra minsann. 


I högstadiet hade vi skrivmaskinslära. Något jag är oändligt tacksam för idag eftersom orden kommer ut mer i takt med min skenande fantasi. Jag kan fortfarande sakna ljudet av maskinerna och jag har faktiskt en Halda stående i min skrivarlya bara för att bli påmind om viljan att skriva. 
När jag väljer dator nuförtiden väljer jag inte den med bäst prestanda eller tunnaste skärm. Jag väljer helt enkelt den med skönast tangenter och härligast knappljud. För det är viktigt för mig, att skrivandet får vara både fysiskt och psykiskt frigörande. Att all fantasi får komma ut på ett melodiskt sätt. 

Och nu åter till det motsägelsefulla i vikten av att läsa för barn och bristen på detta i mitt fall. Kanske är det avsaknaden av läsning som gjorde att jag blev så nyfiken? Att jag ville hitta på själv och lära mig att läsa och skriva fortast möjligt för att få ge mig in i böckernas underbara världar? Kanske var det just därför jag ville bli författare och få leva i litteraturens underbara sammanhang? Kanske var de lässtunder vi faktiskt hade så mysiga att de ändå präglat mig? Eller, var det en liten fe som läste för mig som barn, som jag helt enkelt stoppat undan i mitt barndomsminne? 

Hur som helst hittar det skrivna ordet alltid fram på något vis och jag hoppas att så många som möjligt ger sig in i böckernas underbara värld tillsammans med barnen.

Följ gärna min debut och mitt författarskap på Instagram: ninastatheus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s