Gästbloggare: Nova Ling

Hur ska man överleva en destruktiv relation? Romanen ”Konsten att lämna en psykopat” som jag ska debutera med besvarar en del frågor samtidigt som den ställer en massa nya. För det finns inga utstakade vägar att ta när det gäller det här ämnet. Det finns inga manualer eller guider som skulle leda dig genom törnen. 

Du får helt enkelt klara dig själv.

Det är en grym tanke. En som har fått mig att vilja ändra på saker och ting. Man behöver inte tvingas uthärda det i sin ensamhet. Man borde få hjälp. I allra första början tänkte jag skriva en handbok som skulle leda läsare genom alla faser i processen: före, under och efter flykten (det är ett faktum att destruktiva förhållanden skall lämnas). Men så småningom började alla de illustrationerna ur riktiga livet ta över manuset och förvandla handboken till en berättelse. Huvudkaraktärerna levde sina egna liv och ville inte komprimeras till bara exempel till handboksrubrikerna. Så fick det vara.

Måste erkänna: den romanen är inte den första jag skrivit. Trots det har den fått förtur med utgivningen. Saken är att jag känner mig pressad till det. Timing is everything. Jag har ingen tid att ge till traditionella förlag i deras övervägande om den boken är värdig deras uppmärksamhet. Det är inte arrogans som låter här. Jag är bara för ivrig. Boken måste ut i det fria. Jag känner mig redan försenad. Så enkelt är det.

Samtidigt som den känslan växte sig starkare fick jag en till idé – att ge ut själv (i alla fall från att börja med). Jag har hittat på ett namn till projektet – från bokidén till boksuccén (ganska pretentiöst, finner inte ni?) – och började kolla vägar till egen utgivning. Föreställ er min förvåning när jag efter ett tag upptäckte att det fanns ett annat projekt med nästan samma namn: från bokidé till bokmässa. Och där fick man möjligheten att ge ut själv med tillgång till professionella lektörer, redaktörer, korrekturläsare och formgivare.

Tror ni på synkronicitet? 

Jag såg det som ett tecken. Det var just det jag letat efter. Det som hände efter var ett givande samarbete med redaktören. Hur som helst givande var det för mig. För henne var det nog mest tagande (ett nervöst skratt). Grejen är att jag skriver på ett främmande språk – svenska. Jag tänker på ett annat sätt. Bygger meningar helt annorlunda. Uppfattar nyanser i språket som om jag vore färgblind. Så roligt är det. Men å andra sidan blir det en extrakrydda i min berättarröst – när jag äntligen hittat den (och efter att redaktören har gjort ett gediget arbete och – på ett pedagogiskt sätt – pekat min näsa ner i alla dumheter som jag klottrat ner). 

En kort notis: det som ni nyss läste var ett exempel på ett sådant … ehh …annorlunda tänkande.

Just nu är boken på väg till tryck. Nu får jag se mållinjen. Boken ska lanseras på Bokmässan i Göteborg lördagen den 28 september i Litterära Konsulters monter. Så den biten håller som lovat. Boksuccén däremot vet jag inte om den gör. Men jag har försökt.

Det finns ett ordstäv (minns dock inte vem sa det) som säger att om du har ett barn har du inga barn. Och så plussar man bara på som den. Till slut stannar det på siffran tre. Då har du barn. Då blir du till en förälder.

Det var en ohämmad översättning. Det menas att om man har ett barn är man inte en förälder än. Jag vill protestera. Visst finns det något magiskt i siffran tre. Men dock.

Inte så länge läste jag en artikel om författarskapet och hur på allvar det börjar med tredje boken. Den första och även andra gör dig inte till en etablerad författare. Kanske, kanske inte. Hur som helst gör det en till en författare. Ges dina böcker ut eller inte – är du en författare. Har du ett barn då är du en sjuhelvetes riktig förälder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s