Som solljus genom ett lövverk

Foto: Kajsa Göransson

En dag i veckan jobbar jag som författare. Tänkte berätta hur min dag ser ut i dag (läs igår). Jag tar bussen in till stan och Det fria ordets hus där jag har en skrivarplats. Det finns bara en buss att välja på och det är bra, då måste jag komma iväg och kan inte sega kvar hemmavid och bara göra det där som borde göras. På bussen tar jag inte fram min mobil, utan sitter och tittar ut genom fönstret och dagdrömmer. Det är ett sätt att komma i skrivarform inför dagen. Ibland tjuvlyssnar jag på mina medpassagerare. Idag är det tre kvinnor i 60-årsåldern som fångar mitt intresse. De verkar just hålla på att lära känna varandra. De är så olika och ändå försökte de hela tiden att närma sig varandra, att anpassa sig. Den första hälsar på de andra med en vinkning på ett sätt som de andra två inte alls var med på. Den andra tycker att det regniga vädret är bra för potatisen. Den tredje har just kommit hem från ett 35 gradigt Mallorca. Jag tänker på mina kompisar på högstadiet och att vi ständigt anpassade oss efter varandra. Jag sa inte emot min kompis när hon ville spå mig i tarot-kort, trots att jag inte trodde alls på det. Hon hängde snällt med och badade trots att hon alltid tyckte att vattnet var kallt.

Väl på plats vid mitt skrivbord hämtar jag en kopp te och startar datorn. Så skriver ner det jag tänkt på under bussfärden. Jag skriver ner det som en scen och sparar den bland mina andra lösa scener. Vem vet när den kommer till användning. Sedan öppnar jag dokumentet Vi går varvet del 2 för att skriva om början på berättelsen. Har låtit en testläsare kolla texten och hon har uppmärksammat mig på att berättelsen behöver en annan början. Jag håller med och bestämmer att det är detta som är mitt jobb i dag. Bryter mitt mobilförbud och mailar henne ett tack för hjälpen. Sedan får mobilen vila. Ett par timmar sitter jag sedan stilla framför datorn, skriver, raderar, skriver om, funderar. När jag inte kommer på något att skriva tittar jag ut genom fönstret. I dag silas solljuset genom björkens blad därute och stadstrafiken hörs på avstånd. Försöker att inte tvinga fram några tankar. Kommer det en intressant tanke om något annat så skriver jag ner den och sparar till min scensamling. Tänker på mig och mina högstadiekompisar igen, den förväntan vi kände inför en fest, tron på att allt kunde hända, hur vi samlade oss, peppade inför och sedan besvikelsen när alla andra fick gå och inte jag. Det var så jag kände det i alla fall. Och då finns den där, öppningsscenen. Som en filmsekvens i mitt huvud. Skriver först fort för att fånga allt, redigerar sedan några gånger. Bestämmer att nu är jag nöjd. Scenen är inte färdig men det behöver den inte vara. Jag vet att om jag ska kunna skriva en hel roman till kan jag inte hänga mig kvar och redigera hur länge som helst.

Tar lunch och här tillåter jag mig mobilen. Svarar på mail, lägger ut på Instagram, kollar flödet. Sätter mig vid datorn igen men känner mig uttömd, tom på tankar. Så det får bli en promenad. Jag går långsamt och ser mig omkring. Går förbi lokala affären med sina storpack av krämig fetaost och färska aprikoser. En tjej kommer cyklandes och möter två killar. Hon drar handen genom håret och håller på att köra rakt i dem. Jag tänker på pinsamma saker jag har gjort. På dikt jag skrev till en kille jag var kär i, eller det var inte ens min dikt, det var en dikt av Jonas Gardell som jag skrev av och la på hans pakethållare. Tack för dikten var det enda han sa och sedan pratade vi inte mer. Tillbaka vid skrivbordet och skriver ner scenen, skriver om den tills den inte längre handlar om mig och honom utan har blivit sin egen. Sparar den.  Vattnar en vissen krukväxt och tar bort några gulnade blad. Sitter och andas. Skriver det här inlägget. Sedan är skrivardagen slut. Tänker på vikten av att dagdrömma och att se sig omkring, observera sin omgivning och ta in allt den kan ge. Att låta tankar komma och gå som solljus genom ett lövverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s