Gästbloggare: Malin V. Olsson

Science fiction? Häftigt… men varför en bok i rymden? Denna reaktion har följt mig, ända sedan jag strax före nyår offentliggjorde min författardebut. Positiva hejarop har blandats med milt ifrågasättande vad gäller valet av genre.

Science fiction tycks vara stadigt förknippat med en viss föreställning om att det ska vara tufft och hårt. Präglas av rafflande rymdstrider, övermänskliga supervarelser och en uppsjö av teknologi. Och visst, sci-fi utspelas i- och runt rymden. Det går inte att komma ifrån. Storyn baseras ofta på vetenskap och utomjordiska varelser blir naturliga inslag. Men måste det vara tufft och hårt? Går det inte att skriva en mer realistisk variant, där djupa känslor och mellanmänskliga relationer får utspelas i en framtida rymdmiljö? Min innerliga övertygelse är orubblig. Självklart går det.

Jag heter Malin V. Olsson, är 35 år gammal och utvecklade tidigt en djup fascination för rymden. När mina tjejkompisar läste böcker om hästar, borrade jag näsan djupt ner i rymdlitteratur. Ofta fantiserade jag om det stora okända. Tänk att en dag få resa ut bland stjärnorna, hur spännande vore inte det? Jag funderade mycket på hur livet på andra planeter kunde se ut, och vad som skulle hända den dagen människan upptäckte att hen inte är ensam i världen. Föga anade jag då, att mina dagdrömmar skulle leda fram till min debutbok ”Universums mörka hemlighet.” Ett äventyrsdrama som utspelas långt in i framtiden, med känslor och relationer i fokus. Där människan har erövrat månen och jordens förenade regering har bevisat att något utomjordiskt liv inte existerar, men allt är inte som det verkar vara….

Att en del av handlingen skulle utspelas i rymden var för mig ett självklart val. Lika självklart som att låta mina huvudkaraktärer vara helt vanliga människor med rädslor, drömmar, styrkor och svagheter.

Science fiction gav mig en enastående möjlighet att blanda verklighet med fantasi. Att skriva en realistisk story med en extra twist. Jag kunde skapa ett jordiskt framtidssamhälle som jag tänker mig att det kan se ut om 160 år, där modern teknologi möter inslag från vår nutid. Befolka det med varma, humana karaktärer som läsaren förhoppningsvis kan identifiera sig med och känna för. Jag hade ett tydligt budskap i åtanke när jag skrev storyn: Vi är alla kännande varelser oavsett var vi kommer ifrån, hur vi ser ut och vilken fasad vi visar utåt. Ibland måste vi våga skrapa på ytan och se bortom våra första intryck. Det är inte alltid lätt att vara en kännande varelse i en stor, skrämmande värld. Genom valet av genre såg jag möjligheten att framföra dessa tankar på ett spännande och annorlunda sätt, i och med de bekantskaper som karaktärerna stiftar under resans gång och svårigheterna de tillsammans tvingas bemästra.

Utomjordingar? Jodå, givetvis har de en plats i ”Universums mörka hemlighet” men de är kanske inte fullt så omänskliga som man kan förvänta sig. En främmande livsform måste inte vara synonymt med superkrafter eller råtuffa attityder.

Detta är vad jag älskar med Sci-Fi; möjligheten att bygga en värld som skiljer sig från vår, utan att förlora sin verklighetsförankring. Att kunna tänja på gränserna och samtidigt vara realistisk. Mötet mellan verklighet och fiktion.

Jag inledde med en fråga; varför science fiction? Mitt svar är enkelt: Det kan vara så otroligt mycket mer än bara rymdresor, avancerad teknik och övermänskliga karaktärer. En sci-fi-historia kan ha samma emotionella djup som en roman och innehålla humoristiska dråpligheter precis som en feelgood, i en nyskapande miljö. Genom att öppna upp för fantasin kan vi, genom ett antal boksidor, tänja på gränsen mellan verklighet och fiktion. Min dröm är såklart att få vara med och påverka genren. Att kunna erbjuda en snällare mjukstart för den ovana sci-fi-läsaren. 

Nyfiken på mitt författarskap? Följ mig gärna på Instagram: @malin.v.olsson
eller besök min hemsida www.malinvolsson.org

2 reaktioner på ”Gästbloggare: Malin V. Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s