Vad säger barnen?

Foto: José Figueroa

Nu börjar folk höra av sig om att de har läst Vi är lajon! tillsammans med barn. Jag var ju nyfiken på att veta vad barn egentligen tycker om boken. När man skriver bilderboksmanus är det ju svårt att testläsa med den tilltänkta publiken i och med att det inte finns några bilder att visa. Och bilderna är ju mer än halva grejen. Speciellt för barn som inte läser själva.

Jag baserade texten på något slags magkänsla utifrån alla böcker jag plöjt så jag hoppades att den skulle funka. Och det verkar som att den gör det.

De jag har hört om uppskattar att barnens lekar och fantasier känns ”precis som det är” och att bilderna är färgglada och lockande. En gillade att det var savanndjur ”för gnuer är bäst”. Ett barn tyckte den var bra, förutom slutet, för de borde ha fått åka hem. Ett annat barn tyckte om att den var sorglig, det var bra ”för ibland vill man bli lite gråtig, fast mamma grät mest”. Och det speglar en annan erfarenhet; att boken lyckas nå fram på flera nivåer, att vuxna och barn ser olika saker som båda ger en givande läsning. 

Där är Jennys bilder en oerhört viktiga, för det är bland alla detaljer i bilderna som de ickeläsande barnen kan känna sig delaktiga i läsningen. De kan peka ut och resonera kring saker som vilket gosedjur som är Älgson eller varför spegelbilden ser ut som ett lejon.

Vi verkar alltså ha lyckats med att göra en bilderbok som både barn och vuxna gillar, vilket känns väldigt roligt. Jag ser fram emot att få höra mer av barnen i fortsättningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s