Skam

Att skriva så det bränns är ett uttryck jag hört många gånger. Men vad betyder det? När jag läste Kreativt skrivande på Linnéuniversitet var den svåraste övningen vi gjorde att skriva om ett tabu. Den övningen utvecklades sedan till en scen i Vi går varvet.

Tabun kan se olika ut för olika människor. Ett laddat tabuämne för mig är skam. Att utforska det som jag har skämts för som tonåring kräver en del av mig, men när jag skriver utifrån de känslorna blir det oftast ärligt och bra. Det är jobbigt att tänka tillbaka på den skam som ibland tog över mig helt och som än i dag som vuxen får mig att känna obehag. Hur jag känt mig fel och äcklats över min kropp, att jag är dålig som ljugit eller svikit genom att inte säga ifrån. Skammen säger till mig att stoppa huvudet i sanden och glömma bort alltihop. Men om jag klarar att skriva ner det skamfyllda känns det bra efteråt. Som att gråta ut ungefär, och det blir väldigt starka texter.

För att trösta mig tänker jag att det jag skriver, om det är självupplevt eller inte är det bara jag som vet om. Skrivandet blir som att sitta i min egen terapisoffa. Att lysa upp det som skammen vill få mig att mörka gör mig och min text starkare.

2 reaktioner på ”Skam

  1. Skyddet blir ju – precis som du skriver – att ingen läsare vet vad som är påhittat och vad som är självupplevt.

    Har du även fått gensvar på de ärliga texterna som bekräftar styrkan i dem, eller är de mest starka för dig själv, för att du vet mer än läsaren?

    • Ja visst är det bra att man som författare kan blanda fantasi med verkliga upplevelser och inte behöva berätta för någon vad man upplevt själv eller inte.
      Jag har fått många starka läsarreaktioner där berättelsen har väckt tankar och reaktioner hos läsare där många säger att känner igen sig, så det ser jag som en lyckad text. Sedan är förstås vissa delar i Vi går varvet mer betydelsefulla för mig under tiden jag skrev dem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s