Dubbelgångaren

Foto: Kajsa Göransson

Läser Bodil Malmstens Så gör jag om konsten att skriva och fastnar vid kapitlet där hon berättar om debuten. Hon skriver om dagen då hon satt mittemot Gerard Bonnier i hans rum på Bonnier förlag och han säger att ”vi ger ut den” om hennes diktsamling Dvärgen Gustaf. Där och då förvandlar hon sig till författare och får en dubbelgångare hon inte kunnat befria sig från sedan dess. Hon skriver vidare: ”dubbelgångaren författaren som skymmer det skrivna och mitt skrivande jag.” Hon skiljer alltså på författaren och sitt skrivande jag.

Funderar över den skillnaden, finns den också hos mig? Författaren förväntas prata om sitt verk, förväntas marknadsföra det, förväntas att avbryta sin skrivprocess för att hälsa på någon viktig politiker som råkar ha vägarna förbi. Förväntas då prata om sitt skrivande och hur viktig litteraturen är för unga. Mitt skrivande jag däremot är ett murmeldjur som säger: stör mig inte, lämna min fantasi ifred. Det är författaren i mig som sätter regler, skriv från 8-12 utan att röra telefonen. Håll deadlines. Skriv det som läsaren vill ha. Mitt skrivande jag får en tanke på bussen och svävar iväg utan mening eller mål. Mitt skrivande jag kanske skriver en text utan att någonsin visa den för någon annan människa, medans författaren jag tänker att allt ska vara så bra att det kan visas upp.

Intressant är också att Malmsten använder orden befria sig ifrån och menar då befria sig ifrån sig dubbelgångare, författaren. Som om den håller det skrivande jaget fången på livstid. En gång författare, alltid författare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s