Taggad!

I övermorgon bär det iväg. Äntligen! Onsdag förmiddag packar jag bilen åtminstone kvartsfull med kläder, snacks för kvällen att bjuda värdfolket på, utställarkort, 5 kg kattsand och författarassistenten Folke Bengtsson. Som förut varande den ständiga läsaren blickade jag varje år (men av någon anledning alltid försent, satt väl egentligen fast med sagda blick i nån bok istället) mot Göteborg i slutet av sommaren när jag förstod på surret i tidningar och på teve att litteraturnördarnas pre-julhelg var i faggorna. Bokmässan. Efter att jag själv börjat skriva (och speciellt efter att de första tjugotalet refuseringarna damp ner som brev på posten fast i mejlen) bestämde jag mig för att mitt allra första besök skulle vara just som en sådan jag längtade allra mest efter just då att få kalla mig själv. Författare. Och nu är det äntligen dags!

När man är en gröngöling på bokmässan är tack och lov goda råd inte dyra heller. Erfarna mässvandrare har vänligt nog delat med sig av flera och betonat vikten av att ta dem på allvar:

Bekväma skor (som om jag någonsin har något annat på mig, tack för det ortopedkliniken som stagade upp med stålplatta efter jag slagit världsrekord i otur när det gäller framfotsfrakturer enligt operatören).

Liten ryggsäck (för vattenflaska, extra snus och så måste man ju KÖPA böcker också, inte bara sälja hrm…).

Svala kläder (eftersom jag har förstått att man som debutant bör skippa blygheten och börja tänka som en elektroluxdammsugarförsäljare så har jag självklart packat ner fyra tischor med tryck på toksnygga bokomslaget över hela framsidan. På lönejobbet populärt kallat ”uniformen”).

Och det sista och av många det mest innerliga rådet är ett jag kommer att göra allt för att följa;

Se till att ha kul!

Och det kommer jag att ha, hur det än blir för inget blir ju roligare än man gör sig. Även om jag vet att jag kommer att vara trött som en gnu, gå vilse så fort jag befinner mig mer än tio meter bort från HOI-montern och säkerligen drabbas av, efter vad jag hört i alla fall, de två vanligaste åkommorna efteråt, nämligen Boksmällan och Mässpesten. Och var det inte någon som sa att man måste lida för konsten? Men det kommer det att vara värt, för förutom att få signera min bok, bli intervjuad på scen och få frukostera med bokbloggare så kommer jag dessutom att få träffa massor av författarkollegor och förhoppningsvis en och annan läsare som jag hittills bara hejat på via sociala medier, och det är nog det som följandet av det sista goda rådet framförallt kommer att handla om.

Ska du till mässan? Leta upp mig och säg hej! Jag är där torsdag till söndag och hänger ofta och med jämna mellanrum i HOI förlags monter B07:60. Hoppas vi ses!

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Taggad!

  1. Annelie | en bokstav i taget skriver:

    Japp, släpar (dock inte alls motvilligt) dit min mamma samt skrivkompis på lördagen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s