Mässtrött

Foto: José Figueroa

Såhär några dagar efter mässan börjar tröttheten lägga sig, men igår var jag tillräckligt mör för att inte göra någonting alls på hela dagen. Jag var på mässan torsdag till lördag eftersom jag hade blivit inbokad på en punkt per dag. Det kändes rätt lagom, det tar ju tid att göra allt det andra som hör bokmässa till.

Ett rykte gjorde gällande att förlagen nästan alltid måste gå ihop två och två för att lyckas boka in mässprogram, plus att det blivit mycket dyrare i år att få med sina förfatatre på seminariepunkter, så det blir intressant att se hur det blir nästa år. Rent krasst återkom en hel del seminariepunkter i form av monterprogram så man var nog inte tvungen att ha seminariekort. Jag gjorde ju till exempel ett seminarie och två monterprat. Även om jag tror att monterpraten inte är gratis för förlagen heller.

Eftersom jag legat sjuk innan mässan drog vi ut på det och åkte vi upp till Göteborg lagom till jag skulle vara med på ett seminarium med Stina Wirsén och Emma Karinsdotter vid fem. Det blev hur bra som helst även om det kändes som att vi bara skrapade på ytan på en massa intressanta ämnen.

Foto: Erika Olofsson Liljedahl

Sedan smet jag bort till Förlaget, mitt finska förlag, på deras mingel i förhoppning om att få träffa några av dem jag dittills bara mejlat med, vilket lyckades. Trots att jag varit otaktisk och inte bildgooglat dem i förväg. SOm tur var kände de igen mina glasögon.

Sedan var det dags för förlagsmiddag. Många av förlagen ordnar middagar för sin personal och sina författare någon gång under mässan. För Natur och Kultur brukar detta vara på torsdagen där de som gett ut något under året är inbjudna och alla andra bjuds in till eftersläpp. Förra året var jag på eftersläppet men fick i år komma in i värmen.

Jag har ingen aning om hur många vi var men det var tillräckligt många för att jag inte skulle hitta och hinna prata med de jag faktiskt kände. Men de jag blivit placerad med var trevliga så det var ingen större förlust.

Fredagen inleddes med en klimatmanifestation. #writersforfuture ordnade så att vi var fem i taget som stod vid mässans huvudingång och manifesterade hela dagen och jag och min författarsambo var med och tog morgonpasset. Sedan hade jag chans att snacka med Stina Wirsén en gång till när vi tillsammans med psykologen Jenny Klefbom tog oss an ämnet med svåra ämnen i barnböcker på Psykologiscenen. Det ska tydligen har filmats så det kanske dyker upp längre fram.

Sedan lyckades vi peta in lite seminarielyssnande, bland annat om kvinnor och korsetter samt ett där Kjell Westö och Juha Itkonen pratade om sin brevväxling som blev till en roman. Där fick jag dem sedan, helt utan skam i kroppen, att signera boken till sin förlagskamrat, dvs mig, till allas förvirring.

På fredagskvällen blev det en paus från mässandet med Jonas Gardells show Queen of Fucking Everything ett stenkast bort på Lorensbergsteatern. Det var magiskt bra som alltid.

Lördagen inleddes med sovmorgon och ordentlig hotellfrukost innan jag fick träffa den mycket trevliga Annika Sandelin på Finlandsarenan. Hon har skrivit den andra bilderboken som Förlaget ger ut i höst, Silkesapans skratt. Det blev ett bra snack om sorg och bilderböcker och väckte en hel del tankar.

Sedan smet jag ut och träffade en bekant och hans son på hotellet innan jag lite snabbt försökte avverka besök i alla montrar jag missat under mina tre dagar. Helt slut färdades vi sedan söderut.

Om jag ska jämföra mina erfarenheter av att ha varit besökare, eller jobbat på förlag, med att vara där som författare skulle jag nog säga att det här var roligast. Som besökare minns jag att jag hela tiden hade en känsla av att jag måste vidare för att hinna uppleva allt. När jag jobbade på förlag stod jag mest i montern när jag inte var på möten. I år gled jag mest runt och pratade med andra boknördar och mös i mässkänslan. Jag ska till bokmässan i Helsingfors om en månad och där känner jag ju knappt någon, vi får se om det är lika gött. Eller om det bara var för att jag har lärt känna en massa folk i svenska branschen.

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mässtrött

  1. kuggekugge skriver:

    Förbered dig på att bokmässan i Helsingfors är nåt heeeelt annat. Mycket mindre och överlag annorlunda uppbyggnad, men kul också. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s