Gästbloggare: Anders Fager

Gör inte som jag.I år är det tio år sedan min första roman ”Svenska kulter” kom ut. Det är också ungefär nio år sedan jag jobbade med något annat än text i olika former. Så här i efterhand så frågar folk mig ibland hur man bär sig åt för att hamna i den positionen. Jag ska försöka att ge fem råd riktade mot denna livssituation. Och samtidigt säga att jag var dum nog att inte följa ett enda av dem själv. Så. För att citera tusentals föräldrar. ”Gör som jag säger. Inte som jag gjort.”

Gå en skrivkurs. Vilken kvällskurs som helst där man arbetar med text kommer att hjälpa dig att få bort 90 % av alla ”tics” i din text. Har som jag du suttit 30000 timmar ensam på din kammare och lärt dig skriva (och som jag slängt tre färdiga romaner och gud vet hur många inte avslutade) så har du också blivit fruktansvärt närblind. Du har garanterat vändningar och manér i ditt språk som du inte längre lägger märke till, men som gnisslar som spikar på en griffeltavla i andras öron. Du behöver helt enkelt någon annans ögon för att döda dina snabba blickar och febrila händer. Jag gjorde inte det. Jag hade kunnat lagt ner 30000 timmar på något jag var usel på.

Gå till en lektör. Eller: Gå med ditt manus till någon som inte är din kompis eller en mysig typ i en skrivgrupp på Facebook. Gå till någon som tar betalt. Och som är känd för att vara ett grinigt helvete. Du vill inte att någon skall gulla eller mysa. Du vill inte höra att du är ”ganska bra”. Du vill ha en lektör som sprättar upp din text från tårna till näsan och pekar på dina fel. Jag i min uppblåsta dumhet trodde inte att jag behövde någon sån hjälp.

Se till att ditt förlag har en plan för marknadsföring. Böcker säljer inte sig själva. Och de säljer sig inte via postorder från en obskyr webbsida. Se till att ditt förlag når ut till Adlibris och de andra jättarna. Se till att det finns en reklamkampanj planerad som är mer avancerad än att dela två bilder på Facebook. För få saker är så meningslösa som 1200 böcker under någon säng. Förlaget jag var på hade ingen sån plan alls. Den enda reklamkampanj som fanns var att jag bestämde mig för att höra av mig till en människa om dagen om min bok. Efter typ 150 dagar så fick jag en stor recension i DN. Ingen människa kan i efterhand tro att det fanns någon som helst plan i detta.

Se till att få arbeta med en redaktör. Redaktörens jobb är att städa upp efter dig, lektörer och skrivkurser. Redaktören skall ha betalt av förlaget för att göra din text riktigt jäkla bra. Att tro att man klarar sig utan den här typen av expertis är hybris. Jag gjorde det i min första bok. Den blev hyllad till taket, men jag har ingen aning om hur det gick till. Sedan dess har jag haft redaktörer. Och jag har nästan lika intima relationer med dom som jag har med min hustru.

Vet vem du vänder dig till. Att i blindo rulla ut en debutroman på den enorma litteraturscenen är lite som att fjärta i en orkan. Inte ens de som står riktigt nära dig kommer att märka det. Du behöver inte kunna ditt marknadssegment utan och innan, men det är bra att förstå ungefär hur ditt hörn ser ut. Vilka forum, konvent och mässor kan det vara bra att synas på? Var finns din publik? När vi släppte Svenska Kulter så hade vi verkligen ingen aning om till vem boken var. Det ledde ju till en hel del misstag.

Och vänta. Ett par saker till.

En jurist. Det är bra att ha en jurist som är på din sida. Speciellt den dag någon säger ”film.”. För ingen kommer att försöka lura dig. Men det är alltid bra med någon som är på din sida. Ändå. Och det är bra att känna någon som kan hjälpa dig när du sköter din bokföring. För du kommer att ha F-skatt.

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gästbloggare: Anders Fager

  1. Operation X skriver:

    ”Gör som jag säger. Inte som jag gjort. ”

    Detta är ett så ironiskt uttalande men ändå verkar föräldrar uttrycka denna känsla i alla europeiska och asiatiska kulturer!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s