Stor i Finland?

Foto: José Figueroa

Jag har ju hamnat i den tacksamma sitsen att min debut blev utgiven i Finland med. Detta tack vare att min illustratör Jenny Lucander fick dem intresserade av boken och det blev ett samtryck av den. Vi är lajon! finns alltså att köpa i en specialutgåva med ”Förlaget” istället för ”Natur och Kultur” på omslaget (i övrigt är de identiska) i Finland.

Ni som var på Bokmässan hade också möjligheten att köpa den både i Förlagets monter, och i Natur och Kulturs, vilket innebar att trots att Akademibokhandeln valt att inte delta i mässan så fanns boken att köpa i två separata montrar. (Inte för att det skulle spelat någon roll, eftersom Vi är lajon! inte finns att köpa på Akademibokhandeln. Kanske tyckte även deras centrala inköpare som de italienska förlagen att den var ”too sad”.)

Det mest intressanta med att boken är utgiven på ett svenskt och ett finskt förlag är att se skillnaderna. Jag har ju likt egyptologen Ted Borg i Varan-tv inga bevis, men tycker mig ha iakttagit följande skillnad:

I Sverige kommer boken ut i den stora flod av bilderböcker som ges ut varje år, en flod som jag är säker på även når de finlandssvenska läsarna i viss mån. I Finland är boken en del av den lilla, men vassa, finlandssvenska utgivningen. Eftersom det rör sig om en till omfånget liten minoritetsutgivning så nagelfars de titlar som kommit genom nålsögat och blivit utgivna än hårdare. Men det innebär att även en bilderbok får en mer naturlig plats i litteraturkritiken än i Sverige, vilket är kul.

Nu trycktes det ungefär en tredjedel så många finska som svenska böcker, så vi får se hur stor i Finland jag blir. Men i kulturellt kapital är jag redan krösus. Jag är ju faktiskt förlagskamrat med både Tove Jansson och Kjell Westö…

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s