När slutet blir en början

I april började jag skriva på en fortsättning till Vi går varvet. Jag hade då ingen tanke om vart berättelsen skulle leda, ingen plan, inget synopis, ingen aning vad som skulle hända. Så jag lät mina karaktärer berätta vad de vill ska hända. Det har funkat för från dess har det rullat på och så för några dagar sedan skickade jag in ett färdigt manus till min förläggare. Hon har redan läst två gånger under skrivprocessens gång så jag har kunnat stämma av att jag är på rätt väg.

Det som har varit skönt med att skriva på en fortsättning av debutromanen är att jag har kunna fortsätta med samma berättarröst. Jag har kunnat använda samma språk och samma rytm i texten. Det är också skönt att jag känner mina karaktärer så väl. De är levande för mig och jag kan gå in deras tankar och låta dem berätta eftersom jag vet hur de reagerar på olika situationer. Jag har kunnat använda samma miljö och inte behövt göra några nya kartor eller karaktärsbeskrivningar.

Det som har varit utmanande är att jag inte tänkte på en del två när jag skrev del ett. En del saker är låsta på ett sätt. Till exempel fick Liv en lillebror i Vi går varvet. Det passade bra i den berättelsen, men jag har haft problem med att få lillebror i del två. Vilken funktion ska han ha och vem är han? Det har stundtals varit tufft att brottas med tankar som: Är det här lika bra som Vi går varvet? Jag hade arbetat sju år med den berättelsen, fått massor av feedback, skrivit om och skrivit om. Kan det verkligen bli lika bra på sex månader? Jag har också tänkt på: Ska jag klara att få ihop en berättelse utan plan, utan tanke om hur det ska sluta.

Att skriva på nästa berättelse efter debutromanen är utmanande på många sätt. Jag tror att det har gått så pass bra ändå för att jag:

  • Fortsatt med samma berättelse.
  • Inte tagit någon paus emellan slutredigering av Vi går varvet och dess fortsättning.
  • Haft en förläggare som läst utmed vägen och gett feedback att jag är rätt spår.
  • Fått pepp av alla som läst Vi går varvet och som längtar efter en fortsättning.
  • Och så det allra viktigaste: Det har hela tiden känts roligt att skriva. Den här berättelsen är den berättelse och ingen annan som jag ville skriva just nu och jag har låtit mig helt gå helt in i den.

Nu ligger manuset hos förlaget och blir läst i detta nu. Jag hoppas på ett avtal för en del två. Får jag det blir det intensivt arbete ett tag framöver med redigering men det ser jag fram emot. Så håll tummarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s