Liv och död

Foto: Kajsa Göransson

I samma vecka som två nya liv inuti mig utvecklar sina lungor för att lära sig andas, slutar min svärmors lungor att fungera. Först tänker jag på det som grymt orättvist, hon kommer aldrig att få träffa tvillingarna. Sedan sörjer jag, samtidigt som jag gläds över att liven inuti mig växer och mår bra. Det är så många motstridiga känslor som kommer. Att på morgonen under ultraljudet hur klaffarna på mina barns hjärtan öppnas och stängs för att 10 minuter senare sitta och se på hur någon kämpar för varje andetag.

Med död och nytt liv kommer en öppenhet tycker jag. Hela jag känns öppen och tömd. Som om allt kan få ta rum och samtidigt inget. Ett tomrum av saknad över den döda, samtidigt skapas ett nytt rum för två liv som växer inuti mig. Hur kan båda existera samtidigt? Livet som pågår utan hänsyn till det hemska som hänt.

När det är så här motstridiga känslor som härjar runt i kroppen finner jag först det svårt att skriva. Det tar emot att gå i en fantasivärld när verkligheten är så påtaglig. Men eftersom dagarna går märker jag hur skrivandet tar en ny form. Orden blir bara för mig själv, för att förstå det som händer. För att förstå känslorna som finns. Jag skriver för att minnas henne och för att välkomna de två. För att kunna berätta för dem vem deras farmor var. Skrivandet som ett sätt att säkerställa att jag kommer ihåg. Det känns som en tröst att bevara något. Minnet är så flyktigt, livet är så flyktigt. De skrivna orden finns kvar. Även om de kanske bara kommer läsas av mig. Men om jag skriver ner dem så minns jag kanske också bättre. För hennes och för mina barns skull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s