”Nej, jag läser inte böcker”

Helgen som gick tillbringade jag merparten av min tid i en monter på Underbara barn-mässan i Stockholm! Förutom att kränga bok till trötta småbarnsföräldrar så höll jag även två kortare föredrag om sömnbrist under fredagen och lördagen.
Beroende på genre och innehåll i ens bok så finns ju massor av ställen som passar att hänga på, även om det kanske inte i första hand är bokrelaterade event. Sveriges största barnmässa är ju perfekt för en nischad fackbok om sömnbrist, och det var supertrevligt att få träffa massor av nya läsare.

MEN – en sak som gjorde mig väldigt förvånad var andelen personer ”som inte läser böcker”. Alltså inte som i ”jag är så trött just nu att jag inte orkar läsa, finns den som ljudbok?” utan bara kort och gott inte läser. Alls. Och inte verkar anse att det är något märkligt med det. För mig är det superkonstigt! Jag har alltid läst precis allting som jag har kommit över, från mjölkpaketsbaksidor till reklamskyltar. Ser jag en text så läser jag den, oavsett var jag befinner mig. Jag vet inte om det är en generationsfråga som kanske även handlar lite om att ljudboken kommit så starkt de senaste åren, men jag tyckte att det var himla ledsamt att höra så många människor avfärda fysiska böcker på det sättet.

Ska nu lägga ner min själ i att få mina barn att älska böcker ännu mer än vad de redan gör, trots att jag hör att jag låter som en bakåtsträvande skärmhatare. Och för att förtydliga: det är jag absolut inte. Tvärtom så tror jag att ljud- och e-boken öppnar upp till berättelsernas värld för många som aldrig annars skulle hamna där. Men det känns ändå viktigare än någonsin att bereda väg för en ny generation bokmalar, för jag vill verkligen att mina ungar ska bli likadana biblioteksråttor som jag var som liten.

Det här inlägget postades i Mässa, Mirijam Geyerhofer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s