Den ärliga responsen

Just nu har mitt förlag gett mig respons på Vi går varvet del två och jag kan inte nog säga hur ovärderligt respons är för min texts utveckling. Responsen som får nya tankar att flöda in. Det är inte bara ovärderligt att ha människor som ger nya tankar utan det är också en pepp att någon har läst och vill hjälpa till att utveckla berättelsen. Att någon tänker till, tycker till, tar sig tid att läsa riktigt noga. Ett av mina bästa skrivartips är det hitta de där personerna som ger dig bra och ärlig respons. Det kan vara svårt, men det är värt det. Att lämna ut sin text till någon annan kan också vara svårt första gångerna, men oj vad det ger mycket. Inte för att du behöver svälja allt som sägs men för att komma vidare i skrivandet.

På de skrivarkurser jag gått har jag fått massor av respons och andras tyckande. Det är bra men det jag lärde mig efter ett tag är att se bortom just tyckandet. Detta eftersom alla tycker olika. För skulle jag börja ändra enligt vad andra tycker skulle jag tappa vad jag själv tycker. Till exempel: jag tycker att du har beskrivit den här karaktären alldeles för lite, jag skulle vilja veta mer om hen. Eller: Jag gillar inte det här, det får mig att tänka på hur jag hade det i skolan. Då är det bra att ta flera personers åsikt om texten och är det många som tycker en massa om samma stycke så är det antagligen något som behöver arbetas med. Texten fungerar inte just här. Men det är jag som bestämmer hur texten ska ändras.

Jag tänker att om du vill bli antagen av ett förlag så öva på att ta kritik. För när manuset väl är antaget så återstår massor av redigering. Förlaget har åsikter och det är en förmån att få arbeta med personer som verkligen kan ge kritik, men det gäller att ta den på rätt sätt. Ibland när jag berättar att det återstod ett års redigeringsarbete med mitt manus till Vi går varvet efter att jag skrivit avtal med förlaget, är det en del som förvånat kommenterar: Va? Var det inte färdigt då? Nej det hade bara börjat säger jag, att bli en riktigt bok.

Nu kliar det i mig att fortsätta skriva på Vi går varvet del två, ännu en bra grej med respons!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s