Det är vägen, som är mödan värd

Foto: Kajsa Göransson

Kom att tänka på Karin Boyes diktrad när jag hörde en recension i P1s kulturnytt av Kanye Wests nya album Jesus is king. Recensenten tyckte att albumet mest handlade om Kanye själv och hans ego än om hans kristna resa och att detta drog ner betyget. Recensenten hade varit mer intresserad av att få höra om vägen dit än när Kanye väl hade nått fram och redan var frälst.

När jag skrev på Vi går varvet oroade jag mig för hur det hela skulle sluta. Hur skulle jag få ihop alla trådarna? Jag hade ingen plan, ingen färdig synopsis. Men jag hade inte behövt oroa mig så mycket för det löste sig faktiskt. Det var inte slutet som var det viktiga, det var vägen dit. Resan som Liv och de andra karaktärerna i boken gör. Deras utveckling, det är det som är det intressanta för läsaren, det är det som fångar och får en att vilja läsa vidare. Slutet, tja hur slutar det? Kommer man ens ihåg det alltid? Jag tänker att det är de där tankarna, velandet, oron för hur det ska gå som är det man minns efter en läsning av en bra bok.

Vi går varvet var min första färdiga berättelse. Jag hade förut skrivit mycket poesi och var kanske insnöad på hur man skriver en dikt. Här är slutet, den sista raden, otroligt viktig. Det är den som ska lyfta hela dikten. Få läsaren att flyga vidare. Gärna överraska, skapa insikt. Stor omsorg bör läggas på den sista raden. Den kan så som diktens andra rader skrivas om hur många gånger som helst för att få det de där rätta noggrant utvalda orden. Här är det för mig återigen vägen till en färdig dikt eller berättelse som är det roliga. Att få skriva om, testa, se om det kan bli bättre om jag ändrar.

Det gör ingenting att man inte vet exakt hur målet ser ut. Att ha en riktning med sitt skrivande, att veta åt vilket håll berättelsen ska röra sig, det däremot är viktigt att veta. Slutet kan dessutom ändra sig utmed resans gång. Det är det som är spännande med att skriva och det är det som skapar spänning för läsaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s