Nanowrimo

Just nu pågår Nanowrimo – National Novel Writing Month, en skrivutmaning som körs varje år där man ska skriva 50 000 ord under november månad. Mirijam skrev ett peppande inlägg för ett tag sedan:

https://debutantbloggen.wordpress.com/2019/10/25/siktar-pa-ett-skonlitterart-2020-med-nanowrimo/

Jag var med första gången 2012. Då hade jag gått och tänkt i flera år på att jag ville försöka skriva en roman. Under gymnasiet hade jag skrivande som fritt tillval, och det var där jag kom igång med mitt skrivande. Men det var bara korta texter – pinsamma dikter och lösryckta scener. Jag lyckades aldrig sätta samman en historia med en början och ett slut. Så bestämde jag mig för att delta i Nanowrimo och klarade utmaningen. Jag har fortfarande diplomet sparat. Texten som jag producerade blev ett råmaterial som jag sedan arbetade med i många år. Jag skrev om och skrev om. Nötte och stötte texten. Tog bort jättemycket och skrev om igen. Resultatet blev min debut.

Nanowrimo är så bra tycker jag för att man tvingas att skriva sina ord, varje dag. Det finns inte tid att sitta och fundera om det jag skriver är bra eller dåligt. Det var skönt att släppa på prestige och det fanns ingen som skulle läsa mer än jag själv. Jag skrev bara för min skull. Jag raderade ingenting, allt fick vara med. Även om jag inte visst vad jag skulle skriva lät jag fingrarna löpa på tangenterna i alla fall och upprepade samma mening/ord om och om igen. Tills det lossnade. Redigeringen gjorde jag efter att utmaningen var klar.

Är det någon som är med i Nanowrimo i år? Även om utmaningen har pågått under en vecka är det inte för sent att hoppa på tänker jag. Vem vet vad det kan bli av det?

https://www.nanowrimo.org/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s