Lördagsenkät: Har du valt en bok bara på omslaget? (Och vad tycker du om ditt?)

Anna Alemo: Emmas nya liv

”Don’t judge a book by its cover” säger man ju, men det gör jag nog väldigt gärna. Och ofta. Om jag går runt i en bokaffär så är det ju omslaget som fångar, lockar mig att vända på boken och läsa baksidestexten. Och ofta matchar innehållet framsidan och då är det stor chans att boken får följa med hem. Men tilltalar inte texten mig så köper jag inte boken hur snygg den än är. Jag som både läser och skriver feelgood älskar verkligen den genrens omslag – så fina, varma, mysiga och härliga.

Jag kan se på mina två romancenoveller att den som är rosa och kanske ger ett lite mjukare intryck har fler läsare/lyssnare och jag tror absolut det beror på omslaget.

Mitt bokomslag tycker jag speglar innehållet väl – Emma är sjuksköterska, hon träffar en sångare och handlingen utspelar sig i Lund. Och jag tycker verkligen man ser att det är en feelgoodbok. Jag önskade att omslaget skulle bli rosa och att katten Leo skulle få vara med – väldigt nöjd!

Jens Mattsson: Vi är lajon!

Naturligtvis har jag läst böcker bara för omslaget. Precis som ögonen är själens spegel är de också vägen in, i alla fall för oss som kan se. Till exempel föll jag för Naomi Noviks Uprooted för dess oerhört snygga och enkla omslag på den engelska storpocketen. Att den sen visade sig vara sjukt bra var ett plus. Jag tror annars att det är enklare att göra det med genrelitteratur, för där har de en box att slåss mot så att säga till skillnad från allmänlitteraturens helt fria spelmark, så att man som läsare inte kommer helt vilsen in i berättelsen.

När det gäller omslaget till boken hade Jenny fria händer. Jag tyckte att sjukhuset och sjukdomen skulle vara med på något hörn men annars fick hon göra helt fritt. Och som hon lyckades! Jag är sjukt nöjd med färggladheten och att man verkligen på omslaget kan se hur bröderna är inne i sin lek. Mallig är bara förnamnet.

Pia Kask: Bestraffaren

Omslaget är ju det första man ser så visst har jag stannat till, plockat upp och läst baksidestexten om det varit en framsida som sett intressant ut. Speciellt om det är en för mig okänd författare, jag går annars mest på författarnamnet och siktar direkt in mig på någon av favoritförfattarna. Min lässmak går ju åt det mörkare och gärna rent skräckiga hållet och någonstans läste jag att böcker av det stuket ska helst ha mörka omslag så den presumtiva bokköparen inte missar en bra deal.

Motsatt skulle då feelgodgenren hållas med ljusa omslag. Stephen King (om han nu ens lägger sig i sina omslag utanför Amerikat) verkar inte ha blivit upplyst om det, åtminstone inte när det gällde boken som i mitt tycke är en av hans topp 5 när det gäller romaner, Duma Key där omslaget (finns tydligen flera) på det ex jag köpte så fort den landade på bokhandelsdiskarna hade ljus bakgrund och en del detaljer som skulle ha kunnat leda tankarna till en barnbok (om det inte varit för tjockleken) med bland annat en hoppande groda. Men i det här fallet var det ju bara författarnamnet som jag glodde efter. Och grodan visade sig i texten sedan vara allt annat än barnvänlig…

Eftersom jag är debuterade med en spänningsroman som i sig är rätt mörk så höll jag mig själv till regeln om mörka omslag och hade en idé i huvudet om ett ruffigt hus som skulle ge intryck av mörker och vånda och jag blev supernöjd med första förslaget från förlaget, som anlitade Pica Pica design för utformningen.

Ina Lagerwall: Vi går varvet

Ja det har hänt! Valde Jessie Burtons bok Musan på grund av det otroligt vackra omslaget, som ett snirkligt broderi med massor av detaljer. Gillar när omslaget kan berätta något för mig även efter jag läst boken. Då är det genomtänkt. Annars när jag väljer böcker går jag på recensioner och tips från kollegor så då spelar omslaget inte någon större roll.

Omslaget till Vi går varvet gjordes av Emelie Crispin Ekström i samråd med förlaget och jag blev väldigt nöjd med det. Gillar allra mest klottret Be kind på skåpet.

Mirijam Geyerhof: Lite trött bara, annars bra

Ja, OM jag har, frågan är snarare om jag valt en bok utan att bry mig om omslaget!? Min nästa bok på listan att läsa som jag från början valde endast pga omslaget är Ett system så magnifikt att det bländar av Amanda Svensson.

Älskar verkligen bokomslag och en av de roligaste sakerna jag gjorde under alla timmar jag prokrastinerade under mitt manusskrivande var att leta efter inspirationsbilder till mitt eget omslag på Pinterest. Sen när jag fick en hel mängd förslag av formgivaren så var vi inte alls överens om vilket vi skulle ha, men jag är glad att jag blev nedröstad för nu tycker jag att mitt omslag är precis vad det ska vara: en spegling av innehållet i boken och färg- och formmässigt något som sticker ut från mängden i en butikshylla!

Det här inlägget postades i lördagsenkät. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s