Bookstagram och recensioner

Foto: José Figueroa

En sak som jag snabbt fick ordna när jag blev debutantbloggare var ett Instagramkonto. Det verkade som att det var just på Instagram som det skedde ett utbyte av tips och tyckande om litteratur, den så kallade Bookstagram-världen.

För mig som är lite allmänt bakåtsträvande och alltid är sist på bollen så hade Instagram verkat lite märkligt och onödigt. Jag hade ju låtit bli att skaffa twitter för vem behöver egentligen sms:a hela världen på en gång? Vad var egentligen grejen med Insta?

När jag nu har hållit på i snart ett år så får jag erkänna att jag fattar tjusningen. Man får kompisuppdateringarna som på Facebook men kan också genom hashtaggarna hålla koll på hela världen. Och man kan styra det rätt bra.

Jag gör det genom att ha separata konton, ett privat och ett för mitt författarjag. Jag är petigare med mitt privata konto. Författarkontot är mycket generösare med vem som får följa. Till exempel har ett konto som utger sig för att vara kronprinsen i ett emirat följt mig, även om det med stlrsta sannolikhet inte var han.

Det roligaste är ju antagligen samma som med twitter, att de med öppna konton bara är ett pm eller en kommentar bort. Att människor du ser upp till inte är svårare att kontakta än din gamla kompisar och att de bjuder på sig själva genom att visa upp en, förvisso kurerad, bild som du får ta del av.

Samtidigt känns det ibland som att denna fejkade närhet gör att recensionerna av litteratur, som i dessa tider av begränsad kulturjournalistik främst frodas på bookstagram, blir lite meiga. Vem vill såga sin kompis liksom?

Men även det omvända, att de dåliga recensionerna försvinner. Vem vill lägga tid på att läsa något som de inte tror de kommer att gilla om de inte får betalt för det? Eller lämna utrymme på sin plattform för att säga något taskigt. Då är det bättre att vara tyst och lyfta något annat, för här är ju alla (låtsas) vänner. Vad händer om man sticker ut nacken?

Jag är ju en precis lika stor mes själv som funderar mycket på om jag, som ändå snart kan kalla mig författare med en bok under bältet, verkligen ska hålla på och tipsa om litteratur eller sätta betyg på Goodreads (där jag och alla andra hänger).

Men jag landar ju i det biblotekariska, att jag gärna vill hjälpa andra att hitta till det som är bra. Så då får jag ju fint fortsätta som jag gör. Även om det blir lite för ärligt ibland.

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Bookstagram och recensioner

 1. Veronica skriver:

  Håller helt med dig. Ofta ser man många som mest är måna om att vara kompis med författarna och målar upp allt rosenskimrande.
  Fram för ärlighet och uppriktighet! Det är i alla fall min vision på instagram.

  • Jens skriver:

   Alla kan ju inte gilla allt, så det är bra om fler tycker till. Jag saknar ofta motiveringar. Ofta är det en bild på en bok, ett referat av innehållet och en klatschigt ”bra” som avslutning. Men varför är den bra?

   • Veronica skriver:

    Så är det ju. Och när man inte håller med om en bok som alla gillar då blir man plötsligt attackerad eller mer eller mindre idiotförklarad 😂 istället för att inse att alla gillar inte samma böcker och det är väl himla skönt det?!

 2. Anna skriver:

  Jag förstod inte heller tjusningen med Instagram till en början, tills jag blev uppmuntrad att starta ett konto för min fantasytrilogi för att på så vis hitta min målgrupp/läsare (och kanske göra ett och annat förlag nyfikna på mitt manus). Och hade jag inte gjort det så hade jag nog aldrig hittat min agent där. Tycker verkligen om stämningen bland ”bookstagramarna” och jag har hittat många bra böcker och fina vänner just där! 😀
  Hälsningar från @stjarnskadartrilogin

 3. ylva öz skriver:

  Ja exakt så är det! Och har man fått gratis recex av förlaget så är det svårt att såga… och det blir som strömmar, vissa böcker måste man bara gilla och det finns många intressanta beteenden att skåda 😬 men samtligt älskar jag instagram, så mkt mer lättillgängligt än bloggar!!! 😍 Hälsningar från @lasenar_1 😃

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s