jag längtar stenarna där barn jag lekt

När jag håller i skrivarkurser för barn och unga på biblioteket är jag noga med att på första träffen säga att detta inte är skolan, skriv fritt! Tänk inte på stavning och regler. Skriv för din egen skull och inte för någon annan. Jag säger så för jag har upptäckt att det är långt ifrån självklart att barnen vet vad konstnärlig frihet betyder. Jag är säker på att skolan idag är mycket bättre på att främja kreativitet och eget skapande än vad den var när jag var skolbarn. Men för en del är det ändå svårt att skriva fritt och utan att tänka att någon ska bedöma det de skriver. Många vill vara duktiga och frågar om det de har skrivit är ”rätt”. Hur utvecklar de sitt konstnärliga skrivande om de hela tiden tänker i termer rätt eller fel?

Den första versionen av Vi går varvet var skriven som prosalyrik. Förlaget undrade om jag kunde tänka mig att skriva om texten till traditionell form. Visst, det testar jag gärna, sa jag, nyfiken på hur det skulle kunna bli. Slutresultatet blev traditionell form med insprängda dikter. När jag berättar detta får jag ibland frågor som: om jag inte kände att jag fråntagits min text, och om detta inskränkte på min konstnärliga frihet? Jag tänker att kanske frågar man så för att det handlade om poesi? Hade formen varit i säg dagboksform eller smsform hade man då undrat om min konstnärliga frihet blivit stött? Jag tänkt tanken att hade jag sagt nej till omskrivning hade boken kanske inte antagits av förlaget. Fast vad hade jag att förlora på att skriva om? Det händer alltid spännande grejer när man gör det tycker jag och hade jag absolut inte varit nöjd med hur resultatet blev kunde jag ju sagt nej till utgivning. Det är ett samarbete att ge ut en bok via ett förlag. Ett givande och spännande samarbete som får mig att utvecklas i mitt skrivande.

Jag tycker också att konstnärlig frihet handlar om så mycket mer. Det kan gälla friheten att uttrycka sig utan regler som Verner Von Heidenstam skriver: jag längtar stenarna där barn jag lekt. Vilket inte är grammatiskt korrekt men som passar bättre in i dikten. Men konstnärlig frihet handlar också om yttrandefrihet och det fria ordet som jag tycker är otroligt viktigt att värna om, särskilt i dag då var tredje författare och konstnär har blivit utsatt för hot, våld eller trakasserier under 2016. (Källa Myndigheten för kulturanalys)  

Lämna en kommentar