Att ta steget från boken till föreläsarpodiet

Mirijam Geyerhofer. Foto Anna Hållams

När är man expert på något? Krävs det en universitetsexamen, rätt antal högskolepoäng eller ett diplom utfärdat av en godkänd instans? Är man expert inom ett ämne efter ett år på en forskartjänst? Kan det kanske räcka att man läst en ziljard böcker och forskningsrapporter om något och sedan skrivit en bok om det? Jag tror det.

”Hallå, det där är ju jag expert på!” hör jag ofta mig själv säga när det kommer till diskussioner om sömn. För jag ÄR ju väldigt duktig på detta, efter allt jag lärt mig under tiden jag skrev boken.

Nästa steg i bokdebutantlivet är att utveckla mina talarskills ytterligare, för att kunna hålla fler föreläsningar och seminarier på temat sömnbrist och småbarnsliv under nästa år. Jag har redan fått intresse från barn- och mödrahälsvård, från barnboksavdelningen på ett bibliotek och nu senast från en butik som säljer baby- och barnprodukter.

Kanske är det vanligare att man gör åt andra hållet, alltså att man är expert först och skriver en bok sen, men jag har ju alltid varit lite tvärtemot jämfört med gemene person så det passar mig bra att göra åt det här hållet istället. Och var det något jag var expert på redan innan boken skrevs så var det ju att lida av svår sömnbrist och sedan bli (hyfsat) frisk, och det är även det jag fokuserar på under mina föredrag. Det känns verkligen jättekul att jag får möjlighet att sprida den här kunskapen till en annan målgrupp än vad många torra forskarrapporter någonsin kommer göra. Kul men även viktigt – och ”kul och viktigt” är två komponenter som gärna får genomsyra mitt arbetsliv!

Det här inlägget postades i Debut, Mirijam Geyerhofer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s