Lördagsenkät: Hur påverkar årstiderna ditt skrivande?

November: kallt, regnigt, dystert? Eller mysigt, lästid och få lov att vara osocial? Hur påverkar årstiderna ditt skrivande?

Foto: Kajsa Göransson

Ina Lagerwall

Det är skönt att inte känna någon press på att gå ut överhuvudtaget. När solen skiner och bad i sjön ligger nära så är det svårt att starta datorn och komma in i skrivandet. Men nu är det okej att sitta stilla framför datorn i tajts med hål i och raggsockor. Här i Växjö har vi haft 2 !!! timmars soltid i november. Så nu åker julbelysningen fram till helgen för att stäva mörkret. Den här hösten hade jag tanke om att skriva mycket och ja visst arbetet med Vi går varvet del 2 har gått ganska bra, men trötthet, graviditet och förkylda barn gör sitt och tar den mesta energin just nu.

Pia Kask
Pia Kask, fotograf Magnus Johnsson

Pia Kask

Tidigare höstar har väl haft sina ljuspunkter trots snålblåst och regn på tvären, som trattkantareller och bokmys och i år är det redigering i skarpt läge som gäller, det vill säga mot både klockan och redaktören inför releasen av del två i Forstrilogin. Så jag klagar inte för nu börjar äntligen allt det där spännande om igen med omslag, baksidestext och textfinlir. Som jag längtat efter ända sedan i somras 😁…

Anna Alemo

Jag kan absolut tycka att hösten är mysig. Tänk att krypa upp i soffan med en bok och kura under en filt. Men av någon anledning blir det aldrig så. Istället handlar det om att jaga tid som inte finns för att hinna redigera manuset som aldrig verkar bli klart. Mörkret gör mig trött. Och ett regnigt, lerigt och grått Skåne hjälper inte till. Piggar inte upp det minsta. I våras skrev jag två manus på fyra månader. Så mer ljus och längre dagar är uppenbarligen bra för min produktivitet. Nu har jag i och för sig enbart redigerat manus sedan slutet av maj, så det är klart att även det påverkar. Nu ser jag fram emot att skriva nytt. Ska bara redigera klart uppföljaren till ”Emmas nya liv” och därefter sätta tänderna i det andra manuset jag skrev i våras. Men sen så!

Jens Mattsson

Jag känner som många att novembermörkret passar bättre för mysig lässtund snarare än kreativt skapande. Varje år blir jag överraskad över hur mörkt det är i den där perioden mellan löven ska krattas och julljusen kommer upp. Att nanowrimo ens finns är ju helt obegripligt. Jag har inte skrivit en rad sedan i september tror jag. Te och en god bok i läsfåtöljen däremot, det är grejer det.

Mirijam Geyerhofer. Foto Anna Hållams

Mirijam Geyerhofer

Delade senast i dag en artikel som upplyste läsarna om att detta är den mörkaste november sedan 80-talet och att vi fått tolv soltimmar hittills i Skåne den här månaden. Så nej. Jag skriver mycket mindre än jag borde (med tanke på NaNoWriMo) men läser desto mer. Men annars är det mer action i skrivandet på den här delen av året, absolut. På sommaren är det så himla mycket annat som skriker på uppmärksamhet, nu när mörkret lägger sig som en blöt filt över allting klockan 16 är det lättare att plocka fram datorn och sätta sig med barnen i soffan framför barnprogrammet efter middagen för lite gemensam skärmtid. Annars är jag överlag en person som jobbar bäst under press, så deadline går före väder och säsong under alla delar av året.

Det här inlägget postades i Debut och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s