Vad har hänt sedan sist? Förra årets debutantbloggare Jenny Gromark Wennberg berättar

Hej Debutantbloggen! Jag heter Jenny Gromark Wennberg och är en av dem som bloggade under 2018. Nu är jag tillbaka för att berätta vad som hände sen.

Hur unnar man sig lyxen att bli författare och våga satsa helhjärtat? Det är en av många frågor jag fått i inboxen sen jag debuterade med Storytel Original ljudboksserien Kämpa tjejer! förra året och som manusförfattare till komediserien Finaste familjen som gick på TV4 och C More i våras. 

Jag satsade på författardrömmen mitt i livet. Sa upp mig från jobbet som copywriter för att plugga till manusförfattare och skriva på heltid. När jag berättade för en psykolog att jag satsat på författardrömmen drog han genast en parallell till en klient som startat en pyssel- och garnbutik. Hennes stora dröm. Tyvärr dröjde det inte länge innan företaget gick i konkurs och drömmen hade förvandlats till stora skulder och ett berg med garn som ingen ville köpa. Psykologen tyckte det var bra att klienten satsat, men jag läste mellan raderna: Du är inte klok. Hur ska det här sluta?

Att unna sig lyxen att bli författare och satsa helhjärtat är inget jag rekommenderar om du inte är beredd på att drömmarna kan åka rakt ner i byrålådan igen. Din dröm ska tåla att bli refuserad gång på gång. Men det fina är att du inte behöver säga upp dig från jobbet för att satsa. Det enda du behöver är tid. Några ställer klockan på 5 för att skriva innan dagen gryr, andra skriver när de pendlar till jobbet eller tar lunchrasten i anspråk. Det är inte enkelt, men det finns sätt.

Hur bestämde du dig till slut? 

Det tog mig 5 år från start till mål – dvs författare och manusförfattare. Vägen har varit krokig och inte alltid självklar. Jag hade små barn när jag började skriva, ett och fem år, och heltidsjobb. Jag gick en kvällskurs en gång i veckan på Ordfront för Sören Bondeson och uppgiften var inte att skriva en roman. Istället blev det korta skrivandet av scener och dialoger en hemlig hobby som berikade alla andra delar i livet – även mitt jobb som copywriter. Jag tog små steg i början. Skrev två A4 i veckan för att senare växla upp till 10. När jag sa upp mig från jobbet så visste jag att jag ville gå Alma manusutbildning – oavsett vad som hände sen. Det var ett äventyr jag inte ville vara utan. Jag ville testa skrivardrömmen som jag struntat i så länge. Ett år är ingenting resonerade jag. Och det blev ett äventyr.

Förutom tid är pengar bra att ha. Innan du kastar dig in i studentlivet, spara ihop till en buffert. I alla fall om du är mitt i livet och har familj. Om du är van att leva på en högre inkomst än vad en student med extrajobb har, testa att leva på mindre en tid och lägg undan pengar. För mig blev lyx att ha tid att skriva, inte sommarhus och statusprylar. Det blev ett val. 

Du har bara ett liv. Vad vill du göra med det? 

Mitt liv förändrades för alltid med debuten. Alla mina drömmar gick i uppfyllelse! Samtidigt fick jag beskedet att jag hade en aggressiv cancer. Jag lämnade hastigt manusrummet jag arbetade i förra hösten. Det blev cytostatika istället för champagne när Kämpa tjejer! släpptes. Cancern behandlades och jag stamcellstransplanterades i januari. Under rehabiliteringen i somras fick jag tyvärr ett återfall.

Jag ångrar inte att jag satsat på min dröm. Det gör mig otroligt glad att jag vågade, att så många lyssnat på Kämpa tjejer! och skrattat. Nu vill jag bara bli frisk och fortsätta arbeta med skrivande för ljud, film och tv. Så unna dig att skriva, den lyxen är du värd!

Kram från Jenny

Vill du följa mig? Jag finns på Instagram, Facebook och på min hemsida.

Lästips för dig som vill skriva utan att säga upp dig från jobbet: Stor magi av Elisabeth Gilbert

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s