Början på något nytt

Foto: Kajsa Göransson

I går hade jag min skrivardag i Det fria ordets hus. När jag kom dit drog det kallt om fötterna. Gick in i arbetsrummen och upptäcker att en hel glasruta bara är borta och att morgonluften drog rakt igenom rummen. I huset är det högt i tak och fönstren är höga. Jag tittade på skrivbordet jag brukar sitta och arbeta vid och förväntade mig nästan att ekorren och skatorna som brukar sitta i björken utanför hade flyttat in i rummet. Gränsen mellan ute och inne var bortsuddad som med magi. Men så kom verkligheten med en tråkig förklaring. En glasmästare kom och sa att rutan hade spruckit och behövde bytas.

Vi går varvet del två ligger just nu hos min förläggare och redaktör för genomläsning. Så nu är det en väntan på att de ska höra av sig med respons och förhoppningsvis ett avtal. Så vad göra nu? Jag har några tankar om en del tre men det tar liksom emot att börja skriva på den innan redigeringen av del två är färdig. Så något nytt. Ja så klart ska jag skriva något nytt.

Jag satte mig i ett annat rum för att jobba. Ny luft, nytt rum, nytt dokument. Det är både spännande och otäckt på samma gång. Spännande för att jag aldrig vet vart berättelser ska ta mig. Jag planerar ingenting innan jag börjar skriva. Otäckt för att jag tänker: Hur ska det gå? Ska det bli någonting alls? Jag började med att blunda en stund och tog fram den där tanken som grott i mig ganska länge, försökte fånga den igen, få fram känslan, och sedan började jag skriva.

Det är en nervös väntan på att förlaget ska höra av sig. Det är svårt att inte tänka tankar som: Blir det här lika bra som del ett? Del ett skrev jag på i sju år, del två har jag arbetat med i ett halvår. Kommer det att räcka till? Att jag igår började på något nytt kändes som en tröst, nya karaktärer, ny stil, ny målgrupp. Ny luft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s