Tiden går inte…

… den rusar! Och själv hinner jag knappt njuta av fartvinden som fläktar från alla möjliga håll. Snart är det jul, första advent har redan susat förbi, och även om jag inte lägger några större tunnor krut på varken pynt eller julklappar så känns det ändå som om det är en nödvändighet att rentav boka in tider i almanackan för fixa sådana saker. För att inte tala om skrivpassen, eller snarare redigeringspassen. Manuset till uppföljaren har nu varit en första runda hos redaktören och redan på onsdag är det dags för mig att bolla tillbaka det igen. Det är den här delen av redigeringen som jag gillar allra bäst (och ni som följt mig här vet ju vid det laget att just redigeringen är ju glasyren på morotskakan för mig), att få tydliga pekpinnar om vad som skaver, gnager och rent allmänt stör liksom vad som behövs för att fösa ihop spretiga textstrån till en färgmatchad och snygg bukett kapitel. Men det tar som sagt … tid. Och trots att jag gjort det förr, fler gånger än jag ens vågar räkna, både efter eget huvud och med hjälp av lektörer och redaktör, så tycks jag aldrig kunna hålla i minnet hur mycket tid det egentligen tar. Någonstans läste jag att redigering av ett manus tar (minst) tre gånger så lång tid som det tog att skriva den första hela versionen, och det kan jag skriva under på. Every day of the week.

Allt eftersom mitt andra år som utgiven författare rycker allt närmare så dyker även de andra sakerna upp som ska fixas med, som författarfotografering (är ju inget absolut krav med nya foton bara för att man släpper en ny bok men det är ju kul!), och synopsis till förlaget så att de ska kunna fixa kortare texter till nätbokhandeln och bokkataloger. Och det där är något lite konstigt när det gäller mig och skrivande. Alla (nåja, de flesta då) som fått till exempel mejl från mig har väl vid det här laget förstått att jag helt saknar genen för att kunna producera kortfattad information, och det märks väl även här på bloggen haha… Minnena av mina första följebrev i början av skrivkarriären framkallar numera nästan en skammens rodnad på kinderna och de flesta refuser berodde säkert på att mottagaren somnade innan hen kom till själva manuset… Men så är det. Jag skulle inte ha några som helst problem att trycka ur mig sida efter sida tills jag satt med ett råmanus på en halv miljon ord, men be mig skriva en synopsis på max en A4? Omöjligt. Det jag nyligen skickade in till förlaget, på uppföljaren, blev på fem sidor. Jag skyllde på att storyn var aningen mer invecklad än i debuten och att det var av ren omtanke eftersom jag inte ville riskera att förvirra dem fullständigt på HOI. Better safe than sorry.

Det svåraste av allt (för mig i alla fall) är därför helt naturligt baksidestexten. Denna komprimerade lilla textsnutt som ska åstadkomma så mycket på så lite yta är en uppgift jag svårligen klarar av. Som tur är erbjöd sig förläggaren att ta hand om den biten direkt den här gången, vilket jag tacksamt nappade på direkt. Eftersom jag under hela mitt tidigare liv var den ständige läsaren är jag dessutom väl medveten om hur viktig just baksidestexten är, den bilden som skapas när blicken fladdrar över en boks baksida varar bara i några få sekunder innan beslutet att ställa tillbaka boken i affärens hylla eller ta med den till kassan har fattats. Min största utmaning (som jag hittills inte behövt anta och fasar för att behöva göra någon gång i framtiden) är den sköna konsten att kunna leverera en så kallad hisspitch. Det vill säga kunna leverera en både förståelig och fängslande beskrivning av handlingen under den tid det tar att åka hiss mellan några våningar. Blir jag tvungen till detta någon gång är det väl bäst att jag försöker (utan att mottagaren ser det) komma åt att trycka på nödstoppet.  Because time is of the essence.

Det här inlägget postades i Debut. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s