Att ta sig tid

Foto: José Figueroa

Många handböcker ger ju tipset att bara sätta sig och skriva varje dag. Det är främst menat för dem som har svårt att komma igång för att de gjort tröskeln för hög för sig själva. Istället för att tänka att ”idag ska jag skriva” tänker de ”idag måste jag få ihop ett vasst tredjekapitel där huvudkonflikten introduceras”. Då är det bra att släppa förhandsplanerandet och bara sätta igång med skrivandet.

Men för mig är det inte det som är problemet. Jag fastnar oftast på steget innan, det vill säga att ta tag i skrivandet och att skapa förutsättningarna för att lyckas göra det. Jag vet att jag kan skriva på mobilen på bussen till jobb men då måste jag ha landat i något slags känsla av att vara färdig med annat. Annars får jag ingen ro att skriva.

Vad ”att vara färdig med” innebär kan vara lite allt möjligt, men oftast är det en känsla av att hinna göra det jag vill på fritiden. Beroende på dagsform kommer skrivandet olika långt ner på prioriteringsstegen men jag har märkt att det går lättast när jag inte är stressad över jobbet och har haft tid att reflektera över texterna mellan varven i skrivandet. Och där är tid en viktig komponent.

När jag jobbade på förlag satt jag med andras texter hela dagarna och märkte ett väldigt motstånd mot att sätta mig med min egna alster på kvällen. Men nu när jag är tillbaka på bibliotek har jag ännu inte märkt av den förlösande kraft jag förväntade mig. Min sambo pratar ofta om att det krävs sammanhängande skrivtid för att man ska kunna gå in i texten och jag tänker att hon vet vad hon pratar om. Så nu ska jag prova på det.

Till våren ska jag gå ner i arbetstid och prova att ha en skrivdag i veckan. Förhoppningsvis ger det mig den tid jag så väl känner att jag behöver och det kan bli lite fler böcker skrivna. Det är ju värt att testa, för jag vill ju inte förbli en författare med bara en bok i min verksförteckning. Vi får se hur det funkar med både jobb och inkomstbortfall, men att ”våga är att vinna” eller hur det brukar sägas.

Om Jens

Jag heter Jens och är författare av bland annat bilderböcker.
Det här inlägget postades i Jens Mattsson. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s