Några tips på vägen för dig med debutantdrömmar

Mirijam Geyerhofer. Foto Anna Hållams

Förra veckan var det årsdag av en ordentlig milstolpe för Lite trött bara, annars bra, nämligen dagen då jag skickade in mitt råmanus till Ehrlin Publishing. Vad som började som ett glatt ”Hej, jag har en idé på en bok som måste skrivas!” i ett mail, följt av synopsis och kontraktsskrivande hade då blivit ett färdigt råmanus. Med betoning på det råa, för när det var dags att skicka boken till tryck så var vi uppe i version elva av den ursprungliga texten. Nu var det inte så mycket språkligt i redigeringen (även om det självklart var det också) utan det var flyttandet av stycken, strykandet av oviktiga passager och utvecklande av mer de mer intressanta delarna som tog tid.

Men vilket år jag fick! Jag är fortfarande mitt uppe i det så det känns inte som att det riktigt går att landa i vad som hänt, för det är inte över än. Bara den här veckan är jag med i ett tre sidor långt reportage i Amelia, jag har pratat med P4 Dalarna och imorgon är jag Lördagsgäst på Retro FM. Det märks att allt jag gör genererar ringar på vattnet som sedan leder till något annat, så himla spännande!

Jag träffade en bekant för ett tag sedan som sa att han ser boken, och mig, lite överallt och han undrade om jag hade trott att den skulle få ett sådant mottagande. ”Ja, såklart”, svarade jag. Och det är nog det jag tar med mig mest från allt slit som det är med att skriva och redigera och marknadsföra en bok, att om man tror helhjärtat på sin idé från början så sänker man de hinder som uppstår efter vägen så att de blir lättare att ta sig över.

För det är slitigt att bli med bok. Det krävs tid och energi och den tiden och energin måste tas någonstans ifrån. Annat i livet kommer få stryka på foten, jag prioriterade (ironiskt nog) bort en hel del sömn eftersom jag varit ensam mycket med barnen och redan jobbat heltid, så manuset kom till vid köksbordet efter att barnen somnat. Jag kan fortfarande känna mig förvirrad efter nattningen när jag kommer ut i köket och inser att jag inte har något brådskande att göra innan det är dags för mig att sova. Jag valde även bort tid med barnen (”Gå och kolla på Hitta Nemo nu så ska mamma jobba lite med datorn!) och jag valde bort att umgås med vänner (”Kan vi inte se om vi hittar en lucka nästa vecka istället, jag måste redigera tre kapitel innan söndag”). Tyvärr så valde jag i tidspressen även bort en hel del träning, trots att det nog hade gett mer energi i slutändan, och dessutom så hade partiet kring rygg, nacke och axlar helt säkert mått bra av lite extra styrka under alla dessa oändligt långa timmar framför skärmen.

Så siktar du mot debuten så är mina bästa råd att tro på dig själv, ditt projekt och din förmåga att planera rätt i din kalender. Jag misslyckades lite med det sistnämnda den här gången, men inför arbetet med mitt romanmanus ska jag definitivt ligga steget före!

Det här inlägget postades i Debut, Mirijam Geyerhofer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s